Merve Dere/Muhabir 

İnternetten üzerinden yapılan alışverişlerde vatandaşlar kimi zaman dolandırılma olayı ile karşı karşıya kalıyor. Kimi zaman satın alınan ürün yerine farklı bir ürün geliyor, kimi zaman da ürün hiç gelmiyor. Peki böyle olası durumlar ile karşı karşıya kaldığımızda ne yapmalıyız? Avukat İbrahim Said İğsen  bu riskleri minimize etmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları Diriliş Postası’na açıkladı.  

 

Avukat iğsen, e-ticaretten alınan bir ürünün, sipariş edilen üründen farklı gelmesi durumunda izlenecek yolları vatandaşlarla paylaştı. 

“Türk Borçlar Kanunu ve Tüketici Hakları Kanunu, tüketicileri korumak amacıyla çeşitli hükümler içermektedir. Sipariş edilen ve teslim alınan ürün arasındaki farklılık durumunda, tüketici hakları devreye girebilir.

ÜRÜN FARKLI GELDİĞİNDE SATICI MÜŞTERİYE KARŞI SORUMLUDUR

Türk Borçlar Kanunu'na göre, satıcı, sözleşmeye aykırı davranışından dolayı müşteriye karşı sorumludur. Eğer alınan ürün, sözleşmede belirtilen özelliklere veya tanıtımlara uygun değilse, bu durum sözleşme aykırılığına yol açar.” 

Avukat İbrahim Said İğsen, tüketicinin ; internet üzerinden yaptığı alışverişlerde, ürünü teslim aldıktan sonra 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı bulunduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti.  

 “Ancak, bu hak bazı ürün ve hizmetler için geçerli değildir (örneğin, özel sipariş ürünleri)”

SATIN ALINAN MALIN KUSURLU ÇIKMASI DURUMUNDE NE YAPILMALI?

Avukat İbrahim Said İğsen, e-ticaretten satın alına ürünün, ayıplı veya kusurlu gelmesi durumunda vatandaşları uyardı:

İçişleri Bakanlığı duyurdu! Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma İçişleri Bakanlığı duyurdu! Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma

 “Tüketici bu durumu 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında şikayet edebilir. Ayıplı mal, tüketicinin talebi doğrultusunda tamiri, değiştirilmesi veya bedelin iadesi ile ilgili haklara sahiptir.” 

TÜKETİCİ HAKEM HAYETİNE BAŞVURULMALI

Avukat İbrahim Said İğsen, vatandaşların böyle bir sorun karşısında Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurması gerektiğinin altını çizdi:

“Tüketici, sorun yaşadığı durumda Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir. Ayrıca, 6502 sayılı Kanun gereğince oluşturulan Tüketici Mahkemeleri de tüketici uyuşmazlıklarını çözmekle görevlidir.

Tüketicinin, tüketici haklarına aykırı bir durumla karşılaştığında, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne başvurarak şikayet dilekçesi verebilir.

Bu çerçevede, tüketicinin haklarını koruyabilmesi için öncelikle satın alma işlemi ile ilgili belgeleri saklaması ve durumu mümkün olan en kısa sürede satıcıya bildirmesi önemlidir. Eğer satıcı ile anlaşma sağlanamazsa, yukarıda bahsedilen yasal yollar tüketiciye hukuki bir çözüm sunabilir.” 

Editör: Merve Dere