Merve Dere/Muhabir 

Açlığımızı gidermek için ekmek arasına bir şeyler sıkıştırırız. Ekmek torbasını açtığımızda ise küflenmiş bir görüntüyle karşılaşabiliriz. Peki, bu durumda sadece küflü kısmı koparıp geri kalanı kullanabilir miyiz? Küflü kısımdan kurtulup , küflü olmayan bölgeyi yemek doğru mu? İşte detaylar…

Gözle gördüğümüz küf, aslında sadece buzdağının görünen kısmıdır. Yüzeydeki küf, ekmeğin içine kadar uzanan köklere sahiptir ve yüzeyden koparıp atmak, gerçekte küften kurtulmamıza yetmez. 

Hafızayı çalıştıran yemek! Karnabahar... Hafızayı çalıştıran yemek! Karnabahar...

Bu durumu ağaç altlarında fırlayan mantarlara benzetmek mümkün. Şapkalı mantarlar da yüzeyde tek başlarına duruyormuş gibi görünse de toprağın altında birbirlerine bağlanan köklerle birbirine bağlıdırlar. Aynı şekilde, ekmeğin içinde de bu köklenme durumu yaşanır.

Ayrıca, ekmeği torbalarda sakladığımızı düşünelim. Bu torbalar, küf mantarlarının üreme organları olan sporlar için adeta bir sera görevi görür. Gözle görülen küften yayılan sporlar, torba içindeki ekmeğin her tarafına yayılır. 

Bu durumu peynirle karıştırmamak önemlidir. Çünkü peynirde bulunan penicillium türü küfler insan vücudu için faydalıdır. Ancak ekmekte üreyen Rhizopus stolonifer gibi küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabilir.

Kısacası, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yoktur. Küf gördüğünüzde o ekmeği çöpe atmak en güvenli ve sağlıklı seçenektir.

Editör: Merve Dere