Berfin Bitirim-Muhabir

Tüm dünya yıllardır virüslerin neden olduğu salgınlarla mücadele ederken, iklim değişikliğinin neden olduğu küresel ısınma nedeniyle eriyen buzullarda donmuş olarak bulunan virüslerin özgür kalarak daha ciddi sorunlara neden olabileceğinden korkuluyordu.

Bu tehlike herkesin endişelenmesine neden olurken, bilim insanlarını korkutan başka bir gelişme yaşandı. Ana karadan oldukça uzak olan Antartika’da kuş gribine rastlandı.

MARTILARDA KUŞ GRİBİ TESPİT EDİLDİ

H5N1 virüsü, Antarktika yarımadasında bulunan Arjantin araştırma istasyonu Primavera Üssü yakınlarında "skua" diye bilinen iki ölü martı ile yeniden gündem oldu.

Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi tarafından yapılan araştırmaların akabinde, Antarktika yarımadasında kahverengi martı, güney kutup martısı ve yosun martısında şüpheli vakalar rapor edildiği ortaya çıktı.

DOĞAL ENGELLERE RAĞMEN VİRÜSE RASTLANDI

İspanyol hükümeti bir raporunda, "Bu keşif, yüksek derecede patojenik kuş gribi virüsünün, onu diğer kıtalardan ayıran mesafeye ve doğal engellere rağmen ilk kez Antarktika'ya ulaştığını gösteriyor" diyerek durumun ciddiyetini belirtti.

Elde edilen bulgular ve ilk vakalar, virüsün göçmen kuşlarla birlikte yayıldığını işaret ediyor.

PENGUENLERİ ÖLÜMÜ EKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLER

Bilim insanları, virüsün penguen kolonilerinde kitlesel ölüm olaylarına neden olabileceğini ve bu durumun modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden birine neden olabileceğini ifade ediyor.

Türkiye, Gazze'ye en çok yardım ulaştıran ülke konumunda Türkiye, Gazze'ye en çok yardım ulaştıran ülke konumunda

Bilim insanları, yaban hayatı alanlarının turistlere kapatılmasına rağmen, virüsün durdurulması için yapılabilecek çok bir şey olmadığına dikkat çekti.

Editör: Berfin Bitirim