Değerli metallerde yukarı yönlü seyir hakim oldu

Ekim ayında altın yüzde 7,3, gümüş yüzde 3 ve platin yüzde 3,1 değer kazanırken, paladyum yüzde 10,1 geriledi.

Altın, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman varlıklara talebin artmasıyla yükseldi.

Para politikalarına ilişkin belirsizliklere karşın bazı Fed üyelerinin "güvercin" söylemleri ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin 4,53 seviyelerine kadar gerilemesi de altını yukarı yönlü etkileyen önemli faktörler arasında yer aldı.

Paladyumda ise elektrikli araçlara talebin artmasıyla normal otomobillere olan talebin düşebileceğine yönelik tahminlerden kaynaklanan talep endişeleri öne çıktı.

Baz metallerde düşüş eğilimi hakim oldu

Bakır fiyatları ekim ayını yüzde 2,6 düşüşle tamamladı. Bu dönemde, fiyatlar kuşunda yüzde 2,9, alüminyumda yüzde 1, nikelde yüzde 4 azalırken, çinkoda yüzde 0,5 artış kaydetti.

Baz metallerde de özellikle Asya'da devam eden ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle geçen ay değer kayıpları söz konusu oldu.

Zayıf küresel talep, yatırımcıların bakır da dahil olmak üzere endüstriyel metallere yönelik duyarlılığının yanı sıra fiyatlar üzerinde de baskı oluşturdu. Güçlü dolar da baz metalleri olumsuz etkiledi.

Enerji grubunda karışık seyir gözlemlendi

Ekim ayını Brent petrol yüzde 7,2 kayıpla, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 19,3 kazançla tamamladı.

Brent petrolde, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların Orta Doğu'da tansiyonu yükseltmesinin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişelerine karşın ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler daha ağır bastı.

Doğal gaz fiyatlarında ise arza ilişkin sıkıntılarla sert yükselişler söz konusu oldu.

Tarım tarafında pamuk ve pirinç haricinde yükseliş eğilimi görüldü

Ekim ayında Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören ürünlerde fiyatlar buğdayda yüzde 2,7, mısırda yüzde 0,4, soya fasulyesinde yüzde 2,8 değer kazanırken, pirinçte ise yüzde 1,4 değer kaybetti.

Dünya buğday üretim tahminlerindeki düşüş ve Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasıyla tedarik zincirine yönelik endişeler, buğday fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Tedarik zincirine yönelik endişeler mısır fiyatlarının da artmasına neden oldu.

Soya fasulyesi fiyatları, ABD Tarım Bakanlığının (USDA) soya fasulyesi hasadına ilişkin görünümüne ilişkin öngörülerini düşürmesiyle yükseliş kaydetti.

Intercontinental Exchange'de işlem gören ürünlerde fiyatlar pamukta yüzde 6,8 azalırken, kahvede yüzde 14,5, şekerde yüzde 2,3, kakaoda yüzde 11,7 artış kaydetti.

Kahvede üretim tahminlerindeki düşüşle sert yükselişler görüldü.

Şeker piyasasında yeni sezon için üretim açığı olacağına yönelik beklentiler, fiyatlarda artışa neden oldu.

Bal ormanları ülke ekonomisine katkı sağlıyor Bal ormanları ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Kakao fiyatlarındaki yükselişte, talebin iyileşmeye işaret ettiği bir dönemde, önde gelen kakao üreticilerinin Fildişi Sahili ve Gana'da yetiştirilen mahsulün yeterli olmayacağına yönelik öngörüler etkili oldu.

Pamuktaki değer kaybında ise dolara olan talebin artması ve Çin ekonomisine yönelik endişeler etkili oldu.

Özetle, Ekim ayında emtia piyasasında yön arayışı hakim oldu. Değerli metallerde yukarı yönlü seyir hakim olurken, baz metallerde ve enerji grubunda karışık bir seyir gözlemlendi. Tarım tarafında ise pamuk ve pirinç haricinde yükseliş eğilimi görüldü.

Editör: Pınar Karahan