LEYLA İLHAN-MUHABİR 

Son birkaç ayda, salgının kontrol altına alınmasına yönelik katı önlemlerin alınmasının ardından, 2019'dan önce dünyanın en büyük ziyaretçi kaynağı olan Çinli turistleri yeniden çekmek için vize muafiyeti programları uygulamaya konduğundan, Çin vatandaşlarının Güneydoğu Asya'yı ziyaret etmesi daha kolay hale geldi. Malezya ve Tayland, sırasıyla 27 Kasım ve 25 Eylül'de, sınırlı bir süre için Çin pasaportu sahipleri için vize zorunluluğundan feragat edildiğini duyurdu.

Singapur 7 Aralık'ta Çinli yolcuları 30 günden kısa süreli konaklamalarda vize zorunluluğundan muaf tutacağını duyurdu, Çin ise vizesiz kalma statüsünü Singapurlular için 15 ila 30 gün arası olarak uzattı. Bu karşılıklı düzenleme 2024'ün başından itibaren geçerli olacak ve herhangi bir süre sınırlaması olmayacak.

Üç ayda bir güncellenen endeks, 18 yıllık geçmiş verilerin yanı sıra Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin verilerini de kullanıyor. 199 pasaportu sıralıyor ve bir pasaportun küresel hareketlilik açısından ne kadar başarılı olduğunu değerlendirmek için standart bir referans aracı olarak kabul ediliyor.

Kemik suyu nasıl yapılır? Kemik suyunun faydaları nelerdir? Kemik suyu nasıl yapılır? Kemik suyunun faydaları nelerdir?

Singapur Temmuz ayında güç listesinin zirvesine yerleşti, 2021'de ilk sırayı alan Japonya'nın yerini aldı. İki ülke başabaş rekabet halindeydi. Son yıllarda sıralamada en üst sırada yer alan Japonya, son sıralamada ikinci sırada yer alıyor. Endeks, Singapur pasaportunun Japonya'nın 192 ülkesini geride bırakarak 193 ülke ve bölgeye kolay erişim sağladığını gösterdi.

Papua Yeni Gine'nin hemen altında 63. sırada yer alan Çin pasaportu, 83 ülke ve bölgeye vizesiz giriş imkanı sağlıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ve Çin'in en büyük rakibi olan Amerika Birleşik Devletleri, 187 ülke ve bölgede yolcularını açık kollarla karşılayan yedinci sırada yer alıyor.

Pekin'deki Çin Gelecek Araştırmaları Derneği araştırma enstitüsünün turizm şubesi başkan yardımcısı Dr Liu Simin, Çin'in yaygın vizesiz statüden faydalanmadığını çünkü bazı ülkelerin Çinli turist sayısının çokluğu ve onların fazla kalma olasılığı konusunda çekinceleri olduğunu söyledi. Liu, Singapur, Malezya ve Tayland'ın vize muafiyetine izin verme kararını verirken Çin'den gelen turizmin ekonomilerine nasıl fayda sağladığına ve şu ana kadar aldıkları Çinli turistlerin kalitesine bakmış olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Küresel danışmanlık şirketi McKinsey'e göre, 2019 yılında Çin anakarası 155 milyon yurtdışı seyahati gerçekleştirdi; bu seyahat harcamalarının toplamı 255 milyar ABD dolarına (339 milyar S$) ulaştı. Çin devlet medyasının daha önce bildirdiğine göre, Çin'in 1,4 milyarlık nüfusunun yalnızca yüzde 10'unun pasaportu var.

Çinli turistlerin 2023'te yeniden yurt dışına seyahat etmeye başlayacakları ümit edilse de, üç yıllık karantinanın ardından zayıflayan harcama güçleri ve ülkenin yavaş ekonomik toparlanması göz önüne alındığında, şu ana kadar verilen yanıt pek de iç açıcı olmadı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesinde yer alan bir liste, 19 ülke ve bölgenin Çin ile karşılıklı vize muafiyeti anlaşmaları olduğunu ve çoğunda 30 güne kadar konaklamalara izin verildiğini gösterdi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi bu ülkelerin çoğu, Orta Doğu ve Afrika'da yer alıyor ve Başkan Xi Jinping'in imzasını taşıyan Kuşak ve Yol Girişimi'nin bir parçası.

Çin'e tek taraflı vizesiz statü tanıyan ülkeler arasında Antigua, Fas ve Mozambik yer alıyor.

Kasım ayında Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına turizm endüstrisini canlandırmak ve zayıflayan ekonomisini canlandırmak için yabancı yatırımı çekmek amacıyla yapılan bir yıllık denemenin parçası olarak 1 Aralık 2023 ile 30 Kasım 2024 arasında 15 güne kadar vizesiz konaklama imkanı sundu. Çin bu ülkelerden yaklaşık 2029 ziyaretçi aldı.

2010'ların başında, Çinli turistlerin halka açık alanda idrara çıkma ve dışkılama, halka açık alanlarda bağırma ve klimalı odalarda sigara içme gibi kötü davranışları, hem Çin'de hem de yurt dışında ana akım medyada geniş çapta yer aldı. Tepki, merkezi hükümetin Çinli turistlere yurtdışındayken nasıl davranmaları gerektiğini öğreten bir dizi yönerge yayınlamasına neden oldu. Örneğin, 2013'teki 64 sayfalık kitapçıkta onların burunlarını karıştırmamak, yerel halkı kendileri için fotoğraf çekmeye zorlamamak ve para iadesi almaya çalışmamak konusunda tavsiyeler yer alıyordu.

Editör: Leyla İlhan