Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve özel bir firma tarafından hayata geçirilen Kontrollü Atmosfer Muhafaza ve Takip Sistemi Projesi tamamlandı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) desteklenen proje kapsamında geliştirilen cihaz sayesinde soğuk hava depolarındaki ürünlerin bekleme süresi iki kat arttı. Depolarda yaşanan ürün kaybı ise yüzde 30’lara kadar azaldı.

Proje ortağı firmanın da 1,1 milyon TL katkı sağladığını anlatan Aydın, "Ciddi bir proje fakat sağlıklı bir şekilde bitmesi bizim için yeterli değil. Biz gerek enstitümüz gerekse merkez olarak takip etmeye devam edeceğiz. Bu ürün ticarileşip gelir getirecek hale gelene kadar manevi desteğimizi sürdüreceğiz. Türkiye’de ürettiğimiz meyvelerdeki ağırlık kaybını yüzde 10 bile iyileştirmesi, bizim toplam ürün üretimimizi yüzde 10 arttırması demektir.

Artık topraklar, alanlar doydu. Üretimi daha da arttırmak çok zor. Genetik kapasitenin sonuna geldik. Artık tasarruf etme, koruma, daha kıymetli hale getirip değerini arttırma dönemi. Bunun için bu projeyi çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Cihazla ilgili bilgi veren proje ortağı firmanın Genel Müdürü Baran Baykurt Emiroğlu, “Daha önce atmosfer koşulları el cihazlarıyla ölçülüyordu. Biz yerli ve milli olarak kablosuz sensör ürettik. Kontrollü atmosfer modüller meyvelerin, sebzelerin, çiçeklerin, mantarların depolama süresini iki kat kadar artırabiliyor.

Kayıpları da depolarda önleyebiliyoruz. Bu sensörlerle kullanıcılar telefon, tablet ve bilgisayarlarından ürünlerinin depolama ömrünü görebiliyorlar. Ne zaman satmaları gerektiği konusunda da uyarılar alıyorlar” diye konuştu.

Editör Hakkında