İsrail, Gazze’deki insanları kıtlığa sürüklüyor…

Milyonlarca insan su ve gıda bulamadığı için hayatını kaybediyor. Çocuk ve bebeklerin durumu da farklı değil. Durum böyleyken Gazze’ye yardım ulaştırmak çok daha önemli bir hale geliyor.

Yardımı bölgeye ulaştırmanın en hızlı ve etkili yolu kara yoluyladır; ancak kamyonların Gazze'nin güneyindeki iki geçiş noktasından girişi şu ana kadar gıda ihtiyacını karşılayamadı.

İsrail'in Gazze'ye insani yardımı koordine eden kuruluşu Cogat, bu ay şu ana kadar her gün ortalama 126 gıda kamyonunun girdiğini söylüyor. Bunun, özellikle savaştan önce Gazze'ye giren gıda taşıyan 70 kamyondan daha fazlası olduğu belirtiliyor. Savaştan önce her gün toplam 500 kamyon Gazze'ye giriyordu.

Ancak askeri operasyonlar ve toplumsal düzenin bozulması, yardım dağıtımını ciddi şekilde sekteye uğratırken, çiftliklerin, fırınların ve fabrikaların tahrip edilmesi veya erişilemez hale gelmesiyle Gazze'nin gıda üretimi de ciddi şekilde etkilendi.

İhtiyaç duyan insanlara yeterli gıdanın kara yoluyla ulaştırılamaması nedeniyle ülkeler, hava ve deniz yoluyla alternatif yollar deniyor.

HAVA

ABD, Ürdün, Mısır, Fransa, Hollanda ve Belçika, son günlerde halk arasında kıtlık endişesi arttıkça Gazze'ye yardım gönderiyor.

ABD'nin 3 Mart'ta Ürdün Hava Kuvvetleri ile gerçekleştirdiği ilk yardım yardımında 38.000'den fazla öğüne yetecek kadar yiyecek bulunuyordu. Bir savunma yetkilisi, BBC'nin ABD'li ortağı CBS News'e, olayın 66 paket düşüren üç C-130 kargo uçağından kaynaklandığını söyledi. ABD, Salı günü Gazze'nin kuzeyine 27.000 "yemek eşdeğeri" ve yaklaşık 26.000 şişe su bıraktığını açıkladı.

21 Şubat'ta Gazze kentindeki Tel el-Hava hastanesine hastalar ve personel için dört ton ilaç, yakıt ve yiyecek bırakıldı. Yardım İngiltere tarafından finanse edildi ve Ürdün Hava Kuvvetleri tarafından havadan atıldı.

Ancak insani yardım grupları, hava yardımlarının 2,3 milyon Gazzeli'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmadığını söylerken, WFP daha önce bunları kıtlığı önleyemeyecek "son çare" olarak nitelendirmişti. Paketlerin en çok ihtiyaç sahibi olanlara ulaşmasını sağlamak da zor.

Ayrıca stratejinin riskleri de yok değil.

Geçen hafta havadan atılan yardım paketindeki paraşütün başarısız olması sonucu beş kişinin öldüğü bildirilmişti.

DENİZ

Avrupa Birliği, Mali'deki eğitim misyonunu sonlandırıyor Avrupa Birliği, Mali'deki eğitim misyonunu sonlandırıyor

Geçtiğimiz hafta hayati önem taşıyan yardımların deniz yoluyla Gazze'ye ulaştırılmasına yardımcı olmak amacıyla iki girişim duyuruldu.

İspanyol gemisi Open Arms, Gazze'ye en yakın AB ülkesi olan Kıbrıs'tan Gazze kıyılarına ulaştı. ABD'li yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından sağlanan yaklaşık 200 ton yiyeceği taşıyan bir mavnayı çekiyor. Kıbrıs'ta 500 tonluk yardımın daha hazır olduğu belirtiliyor.

WCK'ya göre pirinç, un, mercimek, fasulye, konserve ton balığı, sığır eti ve tavuk sevkiyatı neredeyse yarım milyon öğüne yetecek kadar yiyecek içeriyor.

KARA

Batılı ülkeler, İsrail'e yardımın karayoluyla dağıtımını genişletmesi, daha fazla rotayı kolaylaştırması ve ek geçişler açması konusunda baskı yapıyor.

Cuma günü Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Gazze'ye girmeyi bekleyen büyük miktarda yiyecek stokunun bulunduğunu söyledi, "ancak bunu İsrail'in işbirliği olmadan sınırdan Gazze'ye taşımanın ve geniş ölçekte dağıtmanın bir yolu yok ve İsrail'den daha fazla yardıma izin vermesi için yalvarıyoruz" şimdi Gazze'ye".

İsrail, Gazze'ye yardım girişini engellediğini reddediyor ve yardım kuruluşlarını yardımları dağıtmamakla suçluyor.

Gazze'ye giden ilk konvoy, BM ve Mısır Kızılayı'ndan gelen yardımları taşıyan 20 kamyon, 21 Ekim'de Mısır sınırındaki Refah kapısından girdi; Hamas'ın güney İsrail'e saldırıp mevcut savaşı başlatmasından iki hafta sonra.

Bunlar arasında konserve ton balığı, buğday unu, makarna, konserve fasulye ve konserve domates salçası da dahil olmak üzere 60 tonluk gıda taşıyan üç kamyon da vardı.

Muhabir: GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN