Berfin Bitirim-Muhabir

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi çevresi ve Adalar için yeni "Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları" kurma çalışmalarını resmen duyurdu.

İLK İSTASYON İÇİN YER BELİRLENDİ

Üniversite tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Valiliği İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen proje ile Marmara Denizi çevresi ve Adalar bölgesine konumlandırılacak olan 20 yeni "Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu" için çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

AYM'den 'gerekçe açıklanmalı' kararı AYM'den 'gerekçe açıklanmalı' kararı

İlk istasyon, Kartal Belediyesi Su Sporları Merkezi'nde faaliyete geçti ve yeni tsunami erken uyarı sistemleri sayesinde Marmara Denizi'nde olası depremler sonrasında ortaya çıkabilecek tsunamiler çok disiplinli bir yaklaşımla izlenebilecek.

15 ÜLKEDE 21 KURUMA ERKEN UYARI VERİLEBİLECEK

Açıklamada konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, bu yeni istasyonlar sayesinde Türkiye'nin yanı sıra Akdeniz, Ege ve Karadeniz'e kıyısı olan 15 farklı ülkedeki 21 kuruma erken uyarı mesajlarının iletilme imkanının bulunduğunu söyledi.

CAN KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇECEK

Enstitünün "Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi" olarak 1 Temmuz 2012'den bugüne kadar 45 tsunami uyarı mesajını AFAD başta olmak üzere abonelerine ilettiğini özellikle ifade eden Özener, "İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında kurmakta olduğumuz yeni istasyonlarımızla İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi'nde deniz seviyesi değişiklikleri daha da yakından 7/24 izlenecek. Çok disiplinli istasyonlarımız deniz seviyesi sensörü, ivmeölçer, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcısından oluşuyor. Amacımız, olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemek, bu konuda erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçebilmek" diye konuştu.

Editör: Berfin Bitirim