GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN- MUHABİR

Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehditlerine karşı her zaman ihtiyatlı davranan Güney Kore, yaklaşık yarım milyon askerden oluşan aktif görev gücünü elinde tutuyor. Ancak yaşam boyu kadın başına yalnızca 0,78 çocuk doğurma oranıyla, nüfus şu anda Güney Kore'nin en büyük düşmanı olabilir. Uzmanlar da bu nedenle ordunun, gücünü azaltmaktan başka çaresi olmadığını söylüyor.

Mevcut asker seviyelerini korumak için Güney Kore ordusunun yılda 200.000 askerin askere alınması veya askere alması gerektiği savunuluyor.

Ancak 2022'de 250.000'den az bebek doğdu. Yaklaşık 50-50 kadın-erkek ayrımı varsayarsak, yani 20 yıl sonra, bu çocuklar askere gidecek yaşa geldiklerinde, ihtiyaç duyulan 200.000 kişilik kadro için yalnızca 125.000 kadar erkek müsait olacak.

Güney Kore'de kadınlar askere alınmıyor ve Savunma Bakanlığı rakamlarına göre gönüllü kadınlar mevcut Kore ordusunun yalnızca %3,6'sını oluşturuyor.

İstatistik Kore'ye göre, yıllık yeni doğan sayısının daha da düşerek 2025'te 220.000'e ve 2072'de 160.000'e düşmesi bekleniyor.

KUZEY KORE TEHDİDİ AZALABİLİR Mİ?

Güney Kore'nin azalan doğum oranı son yıllarda sık sık manşetleri süslüyor. Bu durum, ordunun geldiğini gördüğü ve hazırlandığı bir eğilim.

2000'li yılların başında Seul, "Kuzey Kore'den gelen tehdidin kademeli olarak azalacağı varsayımına" dayanarak ve daha küçük ama daha seçkin bir askeri gücü teşvik ederek aktif asker sayısını 2006'da 674.000'den 2020'ye kadar 500.000'e gönüllü olarak düşürmeye karar vermişti.

Ancak Kuzey Kore'den gelen tehdidin azalacağı varsayımının yanlış olduğu ortaya çıktı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, iktidara geldiği 2011 yılından itibaren özellikle balistik füze programlarında büyük bir takviye yapılmasını sağladı. Bu durum, ordu nüfusu azalan Güney Kore’yi zor durumda bırakıyor.

Kuzey Kore'nin Goebbels'i hayatını kaybetti Kuzey Kore'nin Goebbels'i hayatını kaybetti

“GÜNEY KORE TEKNOLOJİYE YÖNELMELİ”

Uzmanlar, Güney Kore'nin, Kuzey Kore tehdidine karşı koymak ve insan gücü krizini teknoloji dönüşümüne çevirmek için bilime yönelmesi gerektiğini söylüyor.

Güney Kore de yeni teknolojileri savaş birimlerine entegre etmeye önem veriyor.

Savunma Bakanlığı geçen yıl yapay zeka tabanlı insanlı-insansız ekip oluşturma (MUM-T) muharebe sistemine aşamalı bir geçiş yapacağını açıklamış ve hem insan gücünden hem de insan gücünden yararlanan ve "geleceğin birimi" olarak adlandırılan Ordu TIGER tugayını tanıtmıştı. Bu, nüfus sıkıntısı yaşayan Güney Kore’nin tam olarak ihtiyacı olan sistemdi.

Güney Kore ayrıca insansız askeri teçhizat da geliştiriyor.

UZMANLAR İÇİN ASKERLER VAZGEÇİLMEZ

Uzmanlar, teknolojik gelişmelerin olumlu olduğunu ancak Kuzey Kore karşısında yeterli olmadığını savunuyor.

Örneğin, bir bölgeyi ele geçirmek ve elinde tutmak insan gücüne ihtiyaç duyuyor. Savaş alanında yapay zeka (AI) sistemlerini çalıştırmak ve denetlemek için de iyi eğitimli ve eğitimli insanlar gerekli.

Tüm bu çerçevelerden bakıldığında Güney Kore’nin nüfus artırma planı yapmasının oldukça önemli olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeleri de takip etmek Kuzey Kore karşısında elini güçlendirirken, Batı Pasifik bölgesindeki tehlikelere karşı hazırlıklı olmasını sağlayacaktır.

Editör: Gülnaz Melissa Özkan