YÖK Üstün Başarı Ödülleri için 2022 başvurular başladı. 25 Nisan itibariyle başlayan YÖK Üstün Başarı Ödülleri başvuruları 3 Haziran Cuma saat 00.00'a kadar devam edecek. Bireysel ödüller başlığı altında, birçok kategoride birçok başarılı isim ödül sahibini bulacak. Peki, YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri başvuru nasıl yapılır? Üstün Başarı Ödülleri kimlere verilir, şartları neler? İşte konuyla ilgili tüm merak edilenler haberimizde.

YÖK 2022 ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLLERİ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

YÖK Üstün Başarı Ödüllerinin 2022 yılı için başvuruları 25 Nisan 2022 Pazartesi günü başladı. 2017 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulu tarafından verilmekte olan ödüllerin bu yılki başvuruları 3 Haziran 2022 Cuma günü saat 24.00’de sona erecek.

Daha önceki yıllarda Bireysel ve Kurumsal olmak üzere iki ana başlık altında yedi kategoride verilen YÖK Üstün Başarı Ödüllerine bu yıldan itibaren Özel Alan Ödülü kategorileri eklendi. Böylece ödüller, Bireysel, Kurumsal ve Özel Alan olmak üzere üç ana başlık altında on bir kategoride verilecek.

Bireysel ödüller başlığı altında, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, Sağlık ve Spor Bilimleri ve Sosyal ve Beşerî Bilimler olmak üzere dört farklı kategoride Yılın Doktora Tezi Ödülü verilecek ve bu ödüllere başvurular, bir önceki yıl içerisinde tamamlanmış doktora tezleri için doktora tezi sahibi ve tez danışmanı tarafından birlikte yapılacak. Bu ödüller ile hoca-öğrenci ortak başarısının önemine dikkat çekilmesi hedefleniyor.

Kurumsal Ödüller başlığında ise Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları, Toplumsal Sorumluluk, Uluslararası İş Birliği, Üniversite-İş Dünyası İş Birliği ve Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü olmak üzere beş ayrı kategoride ödül verilecek. Bu ödüllere başvurular, yükseköğretim kurumları tarafından yapılacak. Bu ödüller ile yükseköğretim kurumları tarafından bir önceki yılda tamamlanmış yenilikçi çalışmaların ve iyi uygulama örneklerinin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

  1. Başvuru Formu
  2. Doktora Tez Sahibinin Özgeçmişi
  3. Doktora Tez Danışmanı Özgeçmişi
  4. Başvuru Gerekçe Raporu
  5. Doktora Tezi/Sanatta Yeterlik Tezi/Sanatta Yeterlik Raporu (Başvuruda sisteme YÖK Ulusal Tez Merkezi üzerinden yüklenecektir)
  6. Mezuniyet Belgesi (Adayın mezuniyetine ilişkin bilgiler başvuruda sisteme YÖKSİS üzerinden yüklenecektir)
  7. Güzel Sanatlar ve Mimarlık kategorisinde başvuru yapacak adaylar isteğe bağlı olarak Doktora Tezi/Sanatta Yeterlik Tezi/Sanatta Yeterlik Raporu kapsamında hazırladıkları sergi, proje, resital, konser, tasarım, temsil gibi çalışmalarına ait video, resim, dosya vb. dokuman(lar)ı sisteme yükleyebilirler.

ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLLERİ KİMLERE VERİLİR, ŞARTLARI NELER?

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, daha önceki yıllarda "Bireysel Ödül" ve "Kurumsal Ödül" olmak üzere iki ana başlık altında 7 kategoride verilen YÖK Üstün Başarı Ödülleri'ne bu yıldan itibaren "Özel Alan Ödülü" başlığı da eklendi. Böylece ödüller, "Bireysel", "Kurumsal" ve "Özel Alan" olmak üzere üç ana başlık altında 11 kategoride verilecek.

Bireysel ödüller başlığı altında, fen ve mühendislik bilimleri, güzel sanatlar ve mimarlık, sağlık ve spor bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler olmak üzere 4 farklı kategoride "Yılın Doktora Tezi Ödülü" sahibini bulacak. Ödüllere başvurular, bir önceki yıl içerisinde tamamlanmış doktora tezleri için doktora tezi sahibi ve tez danışmanı tarafından birlikte yapılacak. Bu ödüller ile hoca-öğrenci ortak başarısının önemine dikkat çekilmesi hedefleniyor

Bu yıl ilk kez verilecek "Özel Alan Ödülü", "Milli Yenilik" ve "Bilim Diplomasisi" olmak üzere iki kategoride verilecek. Bu ödüllere başvurular, çalışmanın sahibi öğretim elemanı tarafından yapılacak. Bu ödüllere başvurusu yapılacak çalışmaların, başvuru yapılan yıldan bir önceki yılda öğretim elemanı tarafından yürütülmüş ve tamamlanmış olması gerekiyor.

Bu kategoride verilecek ödüllerle, yükseköğretim ve ülke çıkarları için öncelikli görülen milli yenilik ve bilim diplomasisi alanında öğretim elemanlarının yapmış olduğu çalışmaların teşvik edilmesi hedefleniyor.

  • Başvuru şartları ile ilgili detaylı bilgilere http://odul.yok.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.
  • Bu ödül, dört kategoride ayrı ayrı verilecektir:
  1. Fen ve Mühendislik Bilimleri
  2. Güzel Sanatlar ve Mimarlık
  3. Sağlık ve Spor Bilimleri
  4. Sosyal ve Beşeri Bilimler
Editör: TE Bilisim