Yani, bu şehir bugüne kadar ona iyi niyetle yaklaşan hiç kimseyi geri çevirmedi. Peki, durum böyle iken, birdir ikidir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na niye kucak açmıyor?

İBB Başkanı İmamoğlu Pazartesi günü Saraybosna’daydı. Ziyaretin bir çok kısmına bakmak lazım. Ama belki en önemlisi İmamoğlu’nun Saraybosna’da düzenlediği iftardır. İşte bu iftarda İmamoğlu’nun Saraybosna’da bile Boşnaklara nasıl uzak kaldığının cevabıdır.

Saraybosna’da ilk defa İBB Başkanı olarak iftar veriyorsun ve ona kimleri davet ediyorsun? Üst düzey yöneticiler, kurum ve kuruluşlarının genel müdürleri, siyasetçiler ve yabancı büyükelçiler. Ve onu da beş yıldızlı otelde düzenliyorsun. Peki, halk nerede? Boşnak vatandaşlar nerede? İşte bu kadar tanımıyorsun buraları. Bu Ramazan’da Bosna Hersek’te Bağcılar belediyesi olsun, Eyüpsultan belediyesi olsun, TİKA olsun bir çok Türkiye kurumu tarafından iftar verildi. Ama açık alanda yahut normal bir salonda halka yönelik verildi. Boşnaklarla birlikte, iç içe sofra paylaşıldı.

İmamoğlu ise bu iftarla bir kez daha zerre kadar Boşnakları tanımadığını, tanımak dahi istemediğini ve aslında tüm bunları zoraki, İstanbul’daki Boşnak seçmenlerin oylarını düşünerekten yaptığını gösterdi. Ramazan’da bile siyaseti sofraya sokabildi. O yüzden de zaten İstanbul’daki Boşnak derneklerinin yöneticilerini Saraybosna’daki iftara davet etti.

Dikkat çeken bir nokta daha, İmamoğlu’nun masasında, ondan iki sandalye öte İngiltere’nin Saraybosna Büyükelçisi Matthew Field’in oturmasıydı. İngiltere Büyükelçisi Field aynı zamanda Saraybosna’daki FETÖ okulları olan Burch üniversitesini de sık ziyaret eden bir büyükelçidir, çünkü bu FETÖ okulları şu an sözde İngiltere şirketine ait görünmektedir. İstanbul’da Balıkçıdaki yemeği de hatırlayınca belki şaşırmama lazım. Kısacası, Türkiye’de denildiği gibi ‘’ortaya karışık’’ bir ‘’iftar’’ oldu.

İmamoğlu hiç kendine sordu mu acaba, davet ettiği bir çok kişi neden iftara katılmadı? Bence sorsun. Oysa, Ramazan gibi kutlu bir zamanda içten bir iftar sofrasında davet olsaydı, ona bile siyaseti katmasaydı, kimse bir şey demezdi.

Imamoğlu Saraybosna'daki N1 medyasına da açıklamalarda bulundu. Son dönem Bosna'da yaşanılan siyasi kriz ve savaş olasılığı da Imamoğlu'na soruldu. "Ülkeler arasındaki sorunlardan haberdar değilim" diyen İmamoğlu bir kez daha Bosna Hersek'e ve Boşnakların yaşadıkları sorunlara ne kadar uzak olduğunu belirtmiş oldu.

Gel gelelim İmamoğlu’nun Saraybosna Başçarşı yürüyüşüne. Bu ziyareti takip edenler tarafından yayınlanan Başçarşı videosunda İmamoğlu bir dükkana giriyor. Bakırla uğraşan esnaf ona yaptığı işi anlatırken ‘’Sizin Cumhurbaşkanı’nıza da anlatmıştım’’ diye bir cümle kuruyor. Yanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kastediyor. Tabii, bu cümle videoda çevrilmiyor. Ama bu cümle çok şeyi anlatıyor. Bu halk, ona gönülden, samimi duygularla gelenleri hep hatırlar, hep anar.
İBB Başkanı İmamoğlu heyetiyle birlikte İstanbul’dan Saraybosna’ya ‘’iftara’’ gelen bir grubun da Saraybosna Başçarşısı’nda en işlek yerinde, öğlen vakti kahve içerken görüntüleri medyaya düştü. Be insanlar, oruç tutmadığınız için kimse sizi yargılama hakkına sahip değil. Ama bari saygı duyun, temsil ettiğiniz şeyi, ne sebeple ziyarette bulunduğunuzu unutmayın bari.

İmamoğlu’nun Saraybosna’da iftar yaptığı akşam TBMM Başkanı Sn. Mustafa Şentop Bosna Hersek’in Livno şehrinde iftar yaptı. Nasıl mı? Camide, yer sofrasında, oradaki vatandaşlarla birlikte. Yani, Boşnaklardan biri gibi. Uzaksın İmamoğlu. Saraybosna sokaklarında dolaştığında bile Boşnaklara uzaksın. Çünkü derdin bu topraklar değil. Ve bunu bu halk hisseder.

Emine Şeçerovic Kaşlı

Editör: TE Bilisim