GEZI darbe girişimi davasında yargılanan sanıkların mahkûm edilmesi ve Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması Batılı ülkelerini bir kez daha ayağa kaldırdı.

‘TURUNCU Devrim’lerin finansörü George Soros’un Türkiye temsilcisi olan Kavala’nın müebbet hapis cezasına çarptırılması ABD, AB ve muhalefetin tepkisini çekti. Mahkemenin ardından kameralar karşısında kendini kaybederek Batı blokunun sözcülüğünü üstlenen CHP’li Özgür Özel’in, “Kavala özgürdür. Tarih önünde Recep Tayyip Erdoğan mahkum olacaktır, hesap verecektir. Ant olsun” şeklindeki sözlerine tepki yağdı.

EBEDİYEN MAHKUMSUNUZ!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, HDP ve TİP’lileri yanına alarak kemaralar önünde hezeyana kapılan CHP’li Özgür Özel’e anladığı dilden haddini bildirdi. “Hiç kimse Cumhurbaşkanımızı tehdit edemez” diyen Çelik şunları söyledi. “ Cumhurbaşkanı’nı tehdit etmek, Türkiye’yi ve milli iradeyi tehdit etmektir. Milli iradeyi tehdit eden Yassıada zihniyeti ebediyen mahkûm olmuştur.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ardından bir açıklama yaparak “kararın derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yarattığını” söyledi. Diplomatik kurallar ve yargı bağımsızlığının hiçe sayıldığı metinde “Hapse atılan tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” denildi.

HADSİZLİKTE SINIR YOK

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Kültür Bakanı Claudia Roth da , ABD’nin açıklamasına benzer şekilde Kavala’nın “Derhal serbest bırakılması gerektiğini” belirtti. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve AB-Türkiye Parlamento Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky de yayınladıkları ortak açıklamada kararı üzücü bulduklarının ve Türkiye’ye yönelik bir takım ihlal prosedürlerinin uygulanmasına yol açacağını belirttiler.

KATİ PİRİ'DEN KÜSTAH ÇIKIŞ

DAVANIN sonuçlanmasının ardından Türkiye düşmanlığıyla bilinen Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü Kati Piri, skandal ifadeler kullandı. Piri, “Duyduğum öfke ve üzüntüyü anlatacak kelime yok. AB ülkeleri harekete geçmeli. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden atılmasının vakti geldi.” ifadelerini kullandı. Uluslararası Af Örgütü açıklamasında ise Türk yargısına hakaret edildi. Örgütün Avrupa bölgesel ofisi direktörü Nils Muznieks, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını maskaralık olarak niteleyip Osman Kavala ve diğer sanıkların serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Editör: TE Bilisim