Kırgız Parlamentosu Milletvekili Mirlan Samyikozho, Kırgızistan’ın yeni Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev’e yönelttiği soruda Türkiye’nin Tacikistan’a Bayraktar sattığına yönelik çıkan haberlerin doğruluğu hakkında bilgi talep etti.

Kulubayev ise soruya şu şekilde yanıt vererek iddiaları teyit etti:

“Evet, bu doğru. Elçiliğe bu yönde bir soru sorduk. Teyit edebiliriz. Türk tarafına bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirttik zira Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sorunlar çözülmüş değil. Fakat Türkiye bunun ‘iş’ olduğunu söylüyor. Askeri-teknik iş birliğinin devam edeceğini belirtiyorlar.”

Bakan Kulubayev, konu ile alakalı olarak tüm bilgileri aldıktan sonra Türk tarafı ile görüşmeler gerçekleştireceklerini de belirtiyor.

Türkiye ve Tacikistan arasında Askeri Çerçeve Anlaşması, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Tacikistan Savunma Bakanı Orgeneral Mirzo tarafından henüz geçtiğimiz hafta imzalanmıştı.

İkili ve bölgesel savunma, güvenlik ile savunma sanayiinde iş birliği konularının ele alındığı görüşmelerde, Bakan Akar tarafından Türkiye ve Tacikistan arasındaki ortak inanç, tarihi ve kültürel bağlara vurgu yapıldığı, sınır güvenliği ile terörle mücadele konularında tecrübe paylaşımına hazır olunduğu belirtildi.

Bunların yanı sıra Akar’ın iki ülke arasındaki askeri eğitim iş birliğinin artırılmasının önemini ifade ettiği bildirildi.

Türkmenistan, Orta Asya ülkeleri arasında ilk Bayraktar TB2 SİHA tedarik eden ülke olmuştu. Kırgızistan’ın Bayraktar’ları ise geçtiğimiz yıl Aralık ayında ülkenin envanterine girmişti. Şu anda ise Kırgız Sınır Güvenlik Güçleri tarafından aktif bir şekilde kullanılıyorlar.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST

Editör: TE Bilisim