İngiltere merkezli The Guardian gazetesinden Martin Chulov’un anlatımıyla ve “Tadamon katliamı: Suriye gizli savaş suçu” başlığıyla paylaşılan görüntülerde, Suriye istihbarat görevlisi olduğu öne sürülen Amjad Youssuf’un, gözleri bağlı ve kelepçeli şekilde gözaltına alınan ve koşmaları söylenen sivilleri vurduğu görülüyor.

‘SİVİLLERE ÖLÜMCÜL GÖZDAĞI’

Chulov, kameraya kaydedilen birçok vahşet görüntüsü gördüğünü ancak özellikle bu son görüntülerin kendisini şoke ettiğini, sivillerin ölüme doğru yürüdüğünü ve bazen ölümlerinden hemen önce alay edildiklerini söyledi.

Katliam için bu sivil grubun neden seçildiğini belirlemenin zor olduğunu söyleyen Chulov, öne çıkan görüşün o bölgedeki sivillere çok güçlü ve ölümcül bir mesaj gönderilmek istendiği ve bu mesajın “muhaliflerin tarafına geçmemeleri” şeklinde olduğunu ifade etti.

“AMJAD HALA VAHŞETİYLE TANINAN, BİRİM 227’DE GÖREV YAPAN BİR ASKERİ İSTİHBARATÇI”

Söz konusu görüntülere ulaşanların Suriye’den çıkmalarının uzun yıllar aldığına işaret eden Chulov, şunları kaydetti:

“Bu görüntülerin yayınlanması kararı kolay alınmadı ancak burada çok büyük bir kamu yararı var. Burada bir Suriye devlet askeri birimi, silahsız, gözleri bağlı sivilleri bir infaz çukurunda infaz ediyor ve sonra cesetlerini yakıyor ve bu çukuru dolduruyor. Amjad hala vahşetiyle tanınan, Birim 227’de görev yapan bir askeri istihbaratçı.

Chulov, söz konusu videonun, rejimin istihbarat servisinin işlediği suçları ortaya koyması açısından önemli olduğuna değinerek, “Bu videonun ve ortaya çıkabilecek diğerlerinin, hala sevdiklerini arayan, hapishanede olup olmadıklarını bilmeyen binlerce aileye bir miktar adalet duygusu getirmeye başlamasını umuyoruz” ifadesini kullandı.

SURİYELİ GENÇ VİDEOLARI BASINA SIZDIRDI

Söz konusu görüntülere sosyal medya hesabında yer veren Suriyeli gazeteci Halid Abdo, katliam videoların basına sızdırılma çabalarını şu ifadelerle anlattı:

“3 yıl önce Suriyeli bir genç askere gidiyor. Orada yüksek mevkide bir rejim subayından bilgisayarını tamir etmesi emrini alıyor. Merakından dolayı bilgisayarda katliamı belgeleyen bir videoyu izliyor.

Görüntüleri sızdıran genç, videoyu izledikten sonra gördüğü vahşete karşılıksız kalamıyor ve Alevi olduğu için ailesi tarafından öldürülme veya terk edilme korkularını yenerek, klipte belgelenen suçu uluslararası davalarda bir araca dönüştürmeyi  planlayarak Türkiye’ye kaçıyor.

Türkiye’ye gelmeden önce Halep’teki muhaliflerin bölgelerine geçmek için Suriye rejiminden bir albayla anlaşarak ona 1500 dolar rüşvet vermek zorunda kalıyor. Bir süre sonra video kliple beraber Türkiye’den Fransa’ya gidiyor. Orada görüntüleri tanıştığı gazetecilere ulaştırıyor.”

Öte yandan çok sayıda sivili katlettiği bilinen Esed rejiminin eli kanlı tetikçisi Amjad Youssuf’un söz konusu görüntülerin yayılmasının ardından Facebook hesabını kapattığı öne sürüldü.

Editör: TE Bilisim