Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliğine başvuru yapacaklarını açıklamıştı. Geçtiğimiz gün Finlandiya'da iktidar koalisyonunun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti, ülkenin NATO üyeliğine başvurması yönünde karar aldı. 

FİNLANDİYA RESMİ BAŞVURU YAPACAK

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliği için resmen başvuruyoruz" açıklamasını yaptı. 

ERDOĞAN: OLUMLU BAKMIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü iki ülkenin NATO üyeliğine ilişkin, "Olumlu bakmıyoruz" açıklamasını yaptı. Erdoğan, daha önce Yunanistan'ın NATO üyeliği konusunda Türkiye hükümetinin düştüğü hataya düşmek istemediklerini belirterek, İsveç'te teröre verilen destekleri hatırlattı.

'GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ'

Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

İSVEÇ'TEN "AMBARGO" TEHDİDİ

Teröre verdiği destekten dolayı Erdoğan'ın tepki gösterdiği İsveç, Türkiye'yi tehdit etmeye kalkıştı. İsveç parlamentosu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin ardından yaptığı açıklamada, İsveç'in Pazartesi günkü AB dışişleri bakanları toplantısında Türkiye'ye Avrupa Birliği nezdinde silah ambargosu uygulanması için faaliyet yürütüleceğini duyurdu.

FİNLANDİYA'DAN DA AÇIKLAMA

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise, "Bu tür süreçlerde biraz sabır gerekir. Bunlar bir günde gerçekleşmez. Şu an söyleyebileceklerim bundan ibaret. Süreçleri adım adım yürütmemiz lazım" diye konuştu. Haavisto, konuyu Berlin'deki NATO toplantısında Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşme fırsatı olabileceğini belirtti.

NATO: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana da Erdoğan'ın açıklamalarından sonra "uzlaşı" mesajı verdi. Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan ve konuşulan endişelerini ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmaya karar verirse bu iki ülkeyi memnuniyetle karşılamak ve bir uzlaşı sağlamak için gerekli şartları bulacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim