Resmi temaslar için Filistin ve İsrail gezilerine başlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin’e giderken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, F-16 sürecinin normal seyrinde ilerlediğini, NATO ile ilgili konuların bu gündemin dışında olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurusu ve Türkiye’nin bu konudaki endişelerine ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülkeden heyetlerin bugün Ankara’da olacağını duyurdu.

TÜRKİYE YAZILI TAAHHÜT ALMALI

ANKARA’NIN TALEPLERİ GÖRÜŞÜLECEK

“Ankara’daki heyet bugün kendi içinde bir değerlendirme yapacak.” diyen Çavuşoğlu, “Taleplerimiz ne, PYD YPG nasıl bir örgüt, bunlara ilişkin belgeleri hazırlıyoruz. Savunma ile ilgili amborgaların kaldırılması taleplerimiz arasında olacak. Somut adımlar bekliyoruz, temennilerle ilerleyemeyiz. Somut adım atabiliriz dediler, yazılı mutabakat istiyoruz” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu Türkiye’nin yazılı mutabakattan yana olduğunu vurguladı.

NATO’DA 4’LÜ ZİRVE TEKLİFİ

Bakan Çavuşoğlu, NATO genel sekreterinin de katılacağı 4’lü bir toplantı da yapılabileceğini, Stoltenberg’den böyle bir teklif geldiğini belirtti. Gündeminde İsrail ile karşılıklı büyükelçi ataması da olan Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı ile konuşacağını söyledi.

PAZARLIK SÖZ KONUSU DEĞİL

Mevlüt Çavuşoğlu, F-16 sürecinin normal seyrinde ilerlediğini, NATO ile ilgili konuların bu gündemin dışında olduğunu, herhangi bir pazarlığın da söz konusu olmadığını söyledi. İsrail’le normalleşme için de Çavuşoğlu, “Normalleşme sürecine girdik. İsrail ile karşılıklı büyükelçi atamayı konuşacağız” dedi
Birkaç gün önce İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yaptıkları başvuru hakkında değerlendirmede bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. İsveç ve Finlandiya’nın NATO katılmaları konusunda ortak bir karara kısa sürede varacağımıza inanıyorum.” demişti. Stoltenberg, dün işin içine Türkiye’yi de kattı ve “Endişelerin giderilmesi gerekli.” dedi. Stoltenberg, “Türkiye ile masaya oturmamız ve endişelerini gidermemiz gerekli. Bunu başaracağımıza güveniyorum.” şeklinde konuştu.

“Filistinli kardeşlerimizin yanındayız”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile Ramallah’ta gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Filistin meselesine Türkiye’de tüm kesimlerin hassasiyet gösterdiğini belirterek, “Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi. Türkiye’nin Filistin davasına verdiği önemin herkes tarafından bilindiğini ve bu doğrultuda Maliki’yle omuz omuza çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Bu, Türkiye’de esasen tüm kesimlerin gösterdiği bir hassasiyettir ve mecliste en son bu konuda bilgi verirken gördüm ki partiler üstü bir mesele. Tüm siyasi partilerden aynı desteği aldık. Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

AKSA HASSASİYETİ

Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa’dan gelen çatışma haberlerinin tüm Müslümanların vicdanını yaraladığını belirterek, “Bu vesileyle yaşamlarını yitiren tüm Filistinli kardeşlerimize bir kere daha Allah’tan rahmet diliyoruz.” dedi. Mescid-i Aksa’nın statüsünün ve kutsiyetinin korunmasının tüm Müslümanlar için önemli olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “İslam Vakfının (Kudüs İslami Vakıflar İdaresi) yetkisi aşındırılmamalıdır. Bu yönde gayretlerimizi hep birlikte sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim