Atatürk Havalimanı nasıl bir millet bahçesi olacak? İmara açılacak mı? Yeşile muhalefet edenlerin gerekçesi ne? Fahiş kiralara yönelik girişimler neler olacak? Dört bakanlığın kira zirvesinde hangi kararlar alındı? TOKİ bu önlemlerde devrede olacak mi? Yoksa Hollanda'da uygulanan bir sistem olan kirada tavan fiyat uygulaması yapılabilir mi? Dar gelirliler için bir konut düzenlemesi olacak mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, A Haber’de canlı olarak yayınlanan Melih Altınok ile Sebep Sonuç programında yanıt verdi.

Bakan Murat Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN PİSTLERİ NE OLACAK?

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'ne 145 bin 300 ağaç dikilecek. Birisi Kuzey Güney yönünde diğeri denize paralel olan. Biz 8 buçuk milyon metre karelik alanın 5 milyonluk alanına Mllet Bahçesi yapacağız. Bu pisti içindeki tüm değerleri kullanarak 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızın huzurlu bir yaşam geçireceği Millet Bahçemizi İstanbul'umuza armağan edeceğiz.

TRAFİK YÜZDE 30-40 AZALDI

Buradaki bütün binalar korunacak. Kültür merkezi ulusal ve uluslararası fuarlar kütüphaneler olacak. Buradaki bütün yapıları koruyacağız. İstanbul'un merkezinde Türkiye'nin ilk havalimanının korunduğu, bu pistin afet alanında hizmet vereceği aynı zamanda toplanma alanı olacak. Havalimanının kaldırılmasının ardından trafik yüzde 30-40 azaldı.

MİLLET BAHÇESİNİ DURDURMA GİRİŞİMİ

Biz bunlara maskeli çevreciler diyoruz.

KILIÇDAROĞU'NUN İFTİRA OPERASYONU

İşte dün yurt dışına kaçacaklarmış. Bular akşam düşünüyorlar nasıl bir iftira atsak da milleti boş işlere meşgul etsek. Hani kendisi diyordu ya bu ülkede darbe olsa tankın üzerine ilk ben yatarım. Yatsaydınız. Biz bu söylemleri hayretle izliyoruz. Bizim milletimiz de bunların zihniyetini o kadar iyi biliyor ki...

ONLAR 6'LI MASA ETRAFINDA KÖŞE KAPMACA OYNUYORLAR

Bizim yaptığımız havalimanı olmaz, şehir hastanesi olmaz, millet bahçesi yapıyorsunuz betonları yıktırmayız. Biz onların yaptığı gibi heykeller yapsak ona da olmaz derler. Maalesef bunları neden yapıyorlar biliyor musunuz? Onlar 6'lı masa etrafında köşe kapmaca oynuyorlar.

Milletimiz bunu çok iyi biliyor. Biz büyük yürüyüşümüze devam edeceğiz. Her alanda kendine yeten muasır medeniyetler seviyesini yakalayacağız.

İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞ BİR HAVALİMANI

17 milyon metre kare yeşil alan kazandırıyoruz. Havalimanı buradayken sabahın beşinde dördünde inen uçakların gürültü kirliliğinden trafikten bizim insanlarımız neler çekti. İstanbul Havalimanı dünyaya örnek olmuş bir havalimanı....

KATARLILARA SATILAN BİR YER VAR MI?

Biz diyoruz ki "imara açmıyoruz, ranta açmıyoruz, millete açıyoruz." Katarlılar gelip burada ne yapacak? Muhalefetin kendi söylemlerinin dayanağı yok. Akla ziyan açıklamalar yapıyorlar...

2018'de Atatürk Havalimanı'nın bir kısmını park yapacağız diye kendi söylüyor,. Yine aynı yıl Tüm Türkiye'de iklim değişikliği ile mücadelede yeşil alan projelerinı Cumhurbaşkanımız paylaşmıştı. O zaman bu projeyi paylaştığımızda milletimizden onay almadık mı? Bunlar temcit pilavı gibi aynı şeyi çevirip çevirip söylüyorlar. Kendi söylemlerine bile ters düşüyorlar.

ATATÜRK HAVALİMANI'NA YAPILACAK MİLLET BAHÇESİNİN MALİYETİ NE OLACAK?

Buranın maliyeti 2 milyar 175 milyon TL. Orada da yandaşlara verdiler deniliyor. TOKİ Başkanlığı buranın ihalesini yaptı. Haftanın 5 günü Sayıştay personelleri yapılan her şeyi sabahtan akşama kadar takip ediyor. Bunların tamamını denetliyorlar.

"PAZAR GÜNÜ 145 BİN 300 FİDANIMIZI TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ"

Bakan Kurum, Atatürk Havalimanı'na millet bahçesi yapılmasına yönelik eleştirilere bir kez daha tepki gösterdi, eleştirilere cevap verdi.

"Hiç şüphe yok ki İstanbul’daki en özel projemiz, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi olacak. Pazar günü 145 bin 300 fidanımızı milletimizin coşkusuyla toprakla buluşturacağız. Birileri de bu dev esere de “Dur, olmaz, yapılamaz” diyor. Bir de kalkmışlar “Yeşil ceket giymekle çevreci olunmaz” demişler. Biz tüm ekibimizle, çevremiz ve doğamız için ne yapmamız gerekiyorsa onu kararlılıkla yapıyoruz. Yemyeşil dikey bahçeleri harap edenler mi bize çevrecilik dersi verecekler? Haliç’i kaderine terk edenler mi bize ahkam kesecek? Nereye kadar İstanbul’a hizmetten geri duracaksınız?"

"KİRA FİYATLARINDAKİ FAHİŞ FİYATLA İLGİLİ ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ"

Kurum, program sonrası kiralardaki fahiş fiyat artışıyla ilgili bakanlıklarla ortak çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

"Ortak bir çalışma kuruyoruz yürütüyoruz ve bu yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde de vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğimiz gerek kira artışlarının takibi noktasında gerek bedelleri oranları noktasındaki düzenlemeler için bir çalışma yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda yapılacak düzenlemeyi de milletimizle paylaşacaktır."

HOLLANDA ÖRNEĞİ

Dünyanın en büyük ülkeleri enflasyon sorunu yaşıyor. Hollanda, Almanya gibi ülkelerde konut satışı ile alakalı problemler yaşanıyor. Biz bu süreçte dünyaya örnek olan bir süreç yönetiyoruz. Devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımız bize tüm desteklerin yapılması talimatı verdi. Tüm bakanlıklarımız yapılması gerekli iş ve işlemleri yürütüyor. Vatandaşlarımıza tüm desteği verdik vermeye de devam ediyoruz.

BAŞKAN ERDOĞAN VE SAYIN BERAT ALBAYRAK'IN TALİMATLARIYLA BÜYÜK BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK

Konut arzında yaşanan sıkıntıları da takip ettik. Sayın Berat Albayrak ile birlikte Başkan Erdoğan'ın talimatları ile büyük bir proje gerçekleştirdik. Dolayısı ile biz bu noktada Cumhuriyet tarihinin en büyük mülk satışını gerçekleştirdi.

Dünyada ciddi bir tedarik zinciri sıkıntısı var. Biz ihracat rekorları kırıyoruz. Ancak Avrupa ülkelerinde diğer ülkelerde bu üretime devam edemiyorlar. İnsanlar sokaklara dökülüyor. Üretimde bir durağanlık oluştu. Yeni konut yapılması noktasında bir sıkıntı oluştu. Kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. Bugüne kadar 3 milyon konut ile 12 milyon vatandaşımızın can ve malını güvence altına aldık.

FAHİŞ KİRA İÇİN KİRA SABİTLENMESİ GİBİ BİR DÜZENLEME OLUR MU?

İnşallah ağustos ayında sayın cumhurbaşkanımız yeni sosyal konut projesini milletimiz ile paylaşacak. Kiranın TÜFE dışındaki güncellemesini ancak 5 yıl sonra yapabilirsiniz. Tüm bunlara baktığınızda kira artış oranını yüzde 35 olarak devletimiz açıklamış. Tavan budur bunun dışında bir artış söz konusu olamaz. Olası artışlar ile alakalı da azı fırsatçılar var. Normalde 35 yapması gerekirken 50-60-100 artış yapıyor. Burada hakkı olamayan artışları konu edip kontratlar yapıyorlar. Biz bu konuyu takip ediyoruz. Biz vatandaşlarımızın şikâyetlerini inceleyerek hukuki süreci başlatabiliriz.

BAŞKAN ERDOĞAN 10-15 GÜN İÇİNDE YENİ DÜZENLEMEYİ AÇIKLAYACAK

Vatandaşımızı biz çaresiz bırakmadık. Biz milletimiz ile birlikte yol yürüyoruz. Sahada gezdiğimizde milletimizin talepleri doğrultusunda düzenlemeler yapmaktayız. Milletimiz bu nedenle bize oy veriyor. Biz fahiş kira artışına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kira güncellemeleri zaten belli. Rayiç bedelleri bire bir takip edeceğiz. Yapacağımız düzenleme çerçevesinde ev sahibi de kiracı da mağdur olmayacak. Fırsatçılara göz yummayacağız. 10-15 gün içerisinde Cumhurbaşkanımız düzenlemeyi açıklayacak.

Biz bir konu üzerinden düzenleme yapamayız. Zaten mevcut düzenlemede emlak vergisi söz konusu. Burada insanlar emlak vergisini verdikten sonra ben hayatımdan memnunum, param da var evi de boş bırakıyorum diyebilir. Buna karışmamız doğru olmaz.

"YABANCILAR FİYATLARI YÜKSELTİYOR" İDDİASI

Bu da bir proje. Türkiye'de yılda bir buçuk milyon konut satılır. Bunların 1 milyonu yeni 500 bini de ikinci el konuttur. Veriler yabacıların yüzde 3-4'ünün konut aldığını gösteriyor. Yüzde 3'lük oranın konut fiyatlarını artırması gibi bir istatistik verisi olamaz. Bundan üç sene önce aynı fiyata alıyorlardı. o zaman neden artmadı? Birileri yatırım için gelecek sizin muhalefetiniz de "Gelmeyin yatırım yaparsanız biz bu işi durdururuz." diyecek. Böyle bir söylem olabilir mi?

HAYVAN BARINAKLARI

Sokakta şu an sahipsiz diyebileceğimiz canlarımız var. Bunların bakımının yapılacağı merkezleri hızlı bir şekilde imar edeceğiz. Tehlike arz eden hayvanlarımız var bu hayvanlar belirlenen alanlarda gezebilirler. Bu tarife uymayan olaylar ile ilgili işlem yapılması söz konusu... Bu hayvanların alınıp hayvan barınaklarında rehabilite edilip korunması gündemde...

BAKANLIKLAR BELEDİYELERİN İŞLERİNİ ÜSTLENMİYOR MU?

Yerel yönetimler bize bağlı. Biz kimseyi ötekileştirmiyoruz. Çözülmesi gereken bir sorun varsa çözmeye gayret gösteriyoruz.

Milletimize çağrım şudur ki eski evlerinizi kentsel dönüşüme verin. Kimse ailesinin ardından ağlamasın. Belediyeler elini taşın altına koysun. Bizim yaptıklarımız üzerinden siyaset yapmasınlar proje üretsinler ve hep birlikte bu dönüşümü gerçekleştirelim.

SALDA GÖLÜ'NDE NELER OLUYOR?

Görüntüler varsa arkadaşlar paylaşsınlar. "O güzelim masmavi gölümüz bembeyaz kumsalı var oranın Mars'a benzetiyorlar. Burayı koruma altına alalım dedik. Hemen çalışmalara başladık. Doğa koruma projesi yapacağız dedik. Orayı Özel Çevre koruma bölgesi ilan ettik. Araçlar buraya giremez dedik. Ayakkabı bile basmayın." dedik. Dolayısı ile burayı koruyoruz. Buraya elektrikli araçlar ile giriliyor. Çarpık yapıları kaldırdık. Biz yapınca bu projeleri hazmedemiyorlar. AK Parti zihniyeti böyle projeler yapamaz diyorlar. Sayın Emine Erdoğan hanımefendi ile birlikte sıfır atık projesi başlattık.

Burası ile ilgili olmayan bir alanda görüntü ile "eski Salda yeni Salda" diyerek paylaşıyorlar. Sözde çevreciler dediğimiz kardeşlerimiz yalan yanlış iddialar üzerinden karalıyorlar.

YANAN ALANLARDA İMARA AÇILAN BÖLGE VAR MI?

Biz yandıktan sonra imara açmadık açmayacağız açılmasına da müsaade etmeyeceğiz.

Editör: TE Bilisim