Durim Abazi / Özel Haber - İKİ ülkeden STK’lar ortak bir bildiriyle, Sırbistan Başbakanı Ana Bernabiç’i ve hükümetini, Vulin’in Arnavutlar için aşağılayıcı ifadeler kullanmasına tepki göstermeye ve kınamaya çağırdı.

Ortak açıklamada, Vulin 20 Mayıs’ta Arnavutlar hakkında konuşurken birkaç kez aşağılayıcı terim kullandı.

Sırp medyasında yayınlanan haberde STK’ların bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Sırp yargısı 2018’de ‘Shiptar’ kelimesinin saldırgan olduğunu ve nefret söylemi olarak değerlendirildiğini belirledi. Nefret söylemi kullanan kamu görevlilerinin iktidarda yeri yok.”

Bu sivil toplum kuruluşları, nefret söyleminin toplumda Avrupa değerlerinin yayılmasını, hukukun üstünlüğünü ve demokratik ve hoşgörülü bir toplumun işleyişini baltaladığını vurguluyor.

VULİN, MİLOŞEVİÇ’İN YOLUNDA İLERLİYOR!

Sırbistan İçişleri Bakanı Vulin’in konuşmasında kullandığı retorik, 1990’larda medya ve yetkililerin kullandığı söylemlerle aynı.

Bu ifadeler Arnavut nüfusunu insanlıktan çıkarmak ve tacizi, insan hakları ihlallerini ve Kosova’da savaş suçlarını kışkırtmak amacıyla kullanılıyordu. 2021 yılının başından bu yana, Sırbistan İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde bu aşağılayıcı ifadeyi içeren ondan fazla duyuru bulunabilir.

İçişleri bakanı Vulin’in kullandığı nefret söylemleri gösteriyor ki ne kadar zaman geçse de bazı ‘insanların’ zihniyeti değişemiyor.

Vulin, Arnavutlara ve özellikle Müslümanlara karşı sergilediği tavırla balkanlarda çocuk katili olan Slobodan Milğşeviç’in yolunda olduklarını gösteriyor.

Editör: TE Bilisim