Dünyanın en gelişmiş silahlı İHA'larını üreten Türkiye, insansız ordu hayaline doğru ilk hedefine emin adımlarla ilerliyor. Türkiye son 20 sene içinde yaptığı atılımla geriden gelerek günümüz teknolojisini yakaladı hatta bununla kalmayıp birçok ülkenin önüne geçerek geleceğin savunma sanayi yarışlarına bugünden hazırlanmaya başladı. Bunun en büyük örneği insansız hava araçları olurken yakın tarihte üreteceği insansız deniz aracı, insansız denizaltı aracı ve insansız kara araçları geliyor.

Silahlı ve silahsız insansız hava araçlarında oldukça önemli kabiliyetler kazanan Türkiye, her geçen gün envanterine yeni insansız araçlar eklemeye devam ediyor. Sadece Türkiye'de değil bütün dünyaya nam salan yerli ve milli İnsansız hava araçlarımız keşif, gözetleme, muharebe ve insani ilk yardım amacıyla kullanılıyor. Türkiye yakın zamanda envanterine kattığı sınıfının en gelişmiş sistemi olan Akıncı ise özellikleriyle dikkat çekiyor.

İNSANSIZ BİR ORDU KURMAK

Akıncı tamamen taarruz amaçlı geliştirilip üretilmiş bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Türk savunma sanayi şirketleri insansız hava araçlarında elde ettiği tecrübe ve bilgi birikimini artık kara ve deniz araçlarına da aktarımın peşinde. Türkiye'nin asıl amacı ''insansız bir ordu kurmak.'' Bu hem can kaybını sıfıra indirecek bir adım hem de bir operasyon planlarken risk faktörü neredeyse tamamen ortadan kalkmış olacak.

Türkiye'nin TSK yeniliklere açık yapısıyla 21. yüzyılın insansız ordu yapısına ilk adımı attı ve artık bu insansız orduyu tamamlamak ayrı bir birlik olarak kullanmak istiyor. Türkiye bugünden ürettiği insansız hava, kara ve deniz araçlarıyla tüm kuvvetlerini gelecek 50-100 yıl içinde tamamen insansız hale getirerek dünyanın ilk insansız kuvvetlerini kurmanın planını şimdiden kuruyor.

Milli savunmamızın bel kemiğini oluşturan platformların başında artık SİHA'lar gelmekte. Türk mühendislerinin yoğun AR-GE faaliyetleriyle üretilen ve envantere giren SİHA'ların kabiliyetleri ise giderek artıyor. Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak her geçen gün daha hızlı değişen savunma doktrinlerinde geleceğin hava muharebelerinin insansız jetlerle gerçekleştirileceği öngörülüyor. Bu kapsamda BAYKAR tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) geleceğin muharebe konseptine yön verecek.

BAYKAR tarafından geliştirilen ve Dünya'da oyunu değiştiren Bayraktar SİHA'ların tecrübesi ile yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen Bayraktar Muharip İnsansız Uçak Sistemi  geleceğin en gelişmiş teknolojileri ile donatılarak TSK'ya her açıdan bir savaş uçağı gibi hizmet edecek. Agresif manevralarla hava hava muharebesi icra edebilecek olan MİUS düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için bir güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak MİUS gövde içinde taşıyacağı mühimmatlarıyla belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek.

Yeni bilgi tabanlı ekonomiler ve teknolojiler eski ağır sanayinin yerini almaya başladığından bu yana özellikle insansız sistemler ülkelerinin savaş alanında personele dayalı operasyonlardan kurtulması için önemli bir fırsat olarak görülmeye başlandı.

 Türkiye'nin yerli olarak üretimini sürdürdüğü Milli Muharip Uçak TFX, TSK'nın envaterine girecek son insanlı savaş uçağı olacaktır. Geleceğin tamamen teknolojiye dönmüş dünyasında bir yer edinmek isteyen Türkiye bu yarışa ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, BAYKAR ve STM ve bunun gibi saymakla bitiremeyeceğimiz köklü savunma sanayi şirketlerinin önemli çalışmalarıyla imza atıyor.

BAYRAKTAR AKINCI

Bayraktar TB2'den daha uzun ve geniş olan Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilecektir. Akıncı ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacaktır.

Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Şavaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir. 

BAYRAKTAR TB2

Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. 400.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak hizmet etmektedir. Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde toplam 257 adet Bayraktar TB2 S/İHA Platformu görev yapmaktadır . Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (25 bin 30 feet) rekorunu kırmıştır. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını da taşımaktadır. 

BAYRAKTAR DİHA 

Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA), keşif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Taktik İHA sınıfında bir hava aracıdır.

Araç, otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu yapabilmektedir. Bayraktar DİHA, elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçecek, seyir uçuş modunda sadece yakıt motoru aktif halde bulunacaktır. İniş modu için dikey iniş, gövde üzerine iniş ve paraşütlü iniş olmak üzere üç farklı opsiyon bulunmaktadır. Hava aracı, otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını gerçekleştirebilen uçuş kontrol sistemine sahiptir

BAYRAKTAR MİNİ İHA 

Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş elektronik, yazılım ve yapısal bileşenleri ile Türkiye’nin ilk mini robot hava aracı sistemidir. Ar-Ge ekibimizin yoğun çalışma ve gayreti ile geliştirilen sistem tüm testleri başarı ile geçerek ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunulmuştur. Yabancı ülkelerde geliştirilmiş rakiplerine nazaran birçok gelişmiş özelliği bulunan Mini İHA Sistemi zor coğrafi ve meteorolojik koşullar altında dahi kullanılabilmektedir.

SİLAHLI İNSANSIZ DENİZ ARACI

ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından yaklaşık üç yıl önce başlatılan araştırma-geliştirme çalışmaları sonunda Antalya'da üretimine başlanan Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracının prototip üretimi tamamlandı. 

Gelişmiş kompozit malzemeden üretilen SİDA, keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek.

 İNSANSIZ DENİZALTI

Hibrit özellikte tasarlanan İDA hem su üzerinde hem de suyun altında ilerleyebilecek. Düşman gemilerine yönelik sürü operasyonu sırasında İDA'lar arasında mini denizaltı tasarımlı insansız araçların da bulunması bekleniyor. 

TUSAŞ AKSUNGUR

ANKA'nın gelişmiş ve daha büyük versiyonu AKSUNGUR, 50 saat havada kalma ve 750 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Hassas güdüm kiti ve minyatür bomba taşıyabiliyor. Böylece F-16'ların yükünü azaltıyor.

AKSUNGUR, yerli ve milli savunma sanayiindeki başarı hikayelerinden biri. ANKA'nın mirası üzerine inşa edildi. İstihbarat çalışmalarına da büyük katkı sağlıyor. Silah sistemleri ve hassas sensörler ile çok yönlü şekilde kullanılabiliyor. Yangın, deprem gibi afet durumlarında havadan baz istasyonu hizmeti verebiliyor.

Editör: TE Bilisim