Durim Abazi / Özel Haber - NATO’NUN Sırp mevzilerini bombalaması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 Kararının kabul edilmesinin ardından 23 yıl önce 10 Haziran 1999'da sona erdi.

Battı İttifakı’nın 78 gün Kosova’da, Sırp-Karadağ ve Sırbistan ile Karadağ’da askeri hedefleri bombalamasından sonra 12 Haziran günü NATO güçleri KFOR (Kosovo Force) adlı Kosova’da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü Kosova’ya girdi. NATO güçlerinin Kosova’ya girmesiyle Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) etrafında organize olan isyancı Kosova halkı ile Sırp-Karadağ’lı askeri ve polis güçleri arasında yaklaşık iki yıllık silahlı çatışmalar da sona erdi. Böylece Sırp askerleri Kosova’da çekilmek zorunda kalmıştı.

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI

12 Haziran resmî tatil olarak bilinmese de bir kurtuluş günü ve Kosova tarihinin en büyük günlerinden biri olarak yaşayanlar tarafından takdir ediliyor. Dünya diplomatların Batı ile Rusya arasında neredeyse bir yüzleşme günü olarak hatırlayacağı bir gündür. 12 Haziran denildiği gibi 'bu Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatabildiği bir gündü. 12 Haziran'da Kosova'ya giren ilk NATO askerleri, önceki gün havaalanını 'aniden' ele geçiren Rus birlikleriyle karşı karşıya gelen Norveç Özel Kuvvetleri ve İngiliz Özel Hava Servisi'nin askerleriydi. Rusların amacı Kosova’nın bölünmesiydi. Rusya havadan binlerce takviye kuvvet göndermeyi amaçlamıştı, ancak Washington’un isteği üzerine Bulgaristan, Macaristan ve Romanya Moskova'nın hava sahasını kullanma talebini reddetti.

BİR MİLYON ARNAVUT DÖNDÜ

ABD-İngiltere'nin havaalanı pistini abluka altına almasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, askerlerinin müdahalesini "hata" olarak nitelendirdi. Olanlar artık tarih oldu. NATO’nun girmesi bir milyondan fazla Arnavut'u Kosova'ya geri getirdi. Şimdiye kadar, başta Türkiye ve ABD olmak üzere birçok ülkenin barış gücünden 500.000'e yakın asker Kosova'da görev yaptı.

Editör: TE Bilisim