Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 925. yılı dolayısıyla “Selçuklu Payitahtı Konya” programı gerçekleştirdi.

Binlerce vatandaşın katılımıyla Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda gerçekleştirilen program, Mehteran Topluluğu konseriyle başladı. Ardından belgesel sunumu ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

“KONYA’MIZ PAHA BİÇİLEMEZ BİR MİRASI BAĞRINDA TAŞIYOR”

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Übeyit Aça, günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasına, “Bugün, 2 milyon 277 bin hemşerimizle birlikte yalnızca tarihin en köklü medeniyetlerinden birine başkent oluşumuzu değil; aynı zamanda kültürün, ilmin, irfanın ve mimarinin de başkenti oluşunu kutluyoruz.” dedi.

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Bu mübarek toprakları bize emanet eden ecdadı rahmetle ve şükranla anıyoruz. Büyük mücadelelerle bu topraklar, bugüne kadar aziz milletimizin medeniyetini devam ettirmesi adına büyük mücadelelerin geçtiği topraklar. Bu program geleneksel hale geldi. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen bütün arkadaşlarımıza da şükranlarımı ifade ediyorum.” diye konuştu.

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya’nın Anadolu’nun tam da ortasında, her zaman hükümdarlıkların, imparatorlukların merkezinde olan bir başkent olduğunu ifade etti.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya’nın bundan 925 yıl önce sadece Anadolu Selçukluları’nın başkenti olarak kalmadığını; döneminde ilmin, irfanın, medeniyetin başkenti olduğunu belirtti.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya’nın hala başkent olma hüviyetini üzerinde taşıdığını belirterek, “Konya’mız bugün tarımın, sanayinin, turizmin başşehri olmaya, yine aynı şekilde insanlığın ve medeniyetin başşehri olmaya devam ediyor.” diye konuştu.

BU MİRASI HEP BERABER OMUZLAMALIYIZ

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuklu Devleti denince hükümetin yanında hikmetin de akla geldiğine dikkat çekti. Özkan, “Elbette ki kuvvetli padişahlar, kuvvetli devlet yöneticileri olmuştur ama bunlar ilimle, irfanla kuvvet kurmuşlardır. İlim, irfan ve hikmetin hükümetle birleşmesiyle bu uçuş olmuştur ve Türk-İslam medeniyetinin inkişafına yol açmıştır. Bugün de bizler böyle bir mirasın çocukları olarak bunu gerçekten devletimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, siyasi partilerimizle, ilim erbabımızla hep beraber omuzlamak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ

Programda kahraman ecdadı anmak için meydanda bulunan vatandaşlar çok özel bir ana tanıklık etti. Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu bulunan dünyanın sayılı süpersonik akrotimlerinden olan Türk Yıldızları tarafından Konya semalarında “Selçuklu Sultanlarına Selamlama” uçuşu gerçekleştirildi.

Nefes kesen gösterinin ardından 41 pare top atışı gerçekleştirilen “Selçuklu Payitahtı Konya” etkinliklerinde Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvar öğrencileri tarafından tiyatro gösterisi ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Kılıç-kalkan gösterisi, Kahramanlık Türküleri Konseri, Selçuklu Kostümleri Sergisi, Anadolu’yu Vatan Kılanlar Sergisi Konyalılarla buluşurken; etkinliklerin finalinde ise lazer ve havai fişek gösterisiyle eş zamanlı olarak Esat Kabaklı sahne aldı.

Editör: TE Bilisim