CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sonrası IFEMA Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. İsveç ve Finlandiya ile imzalanan muhtırayı diplomatik bir zafer olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız." ifadelerini kullandı. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya konusundaki süreçte kırmızı çizgileri ortaya koyduklarını belirterek, "Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden, binlerce evladını şehit veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır" mesajını verdi.

‘ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sonrası yaptığı değerlendirmede hem Putin hem Zelenski ile diyalogların sürdüğüne dikkati çekerek şunları söyledi: “Tüm bunlar kalıcı barışı sağlamak içindir. Savaşın ekonomideki olumsuz yansımalarını hepimiz hissediyoruz. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. İstanbul'daki müzakere ile yeşeren barış umudunu artırmamız gerekiyor.”

‘KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI’

NATO zirvesinde kabul edilen stratejik konsept belgesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Erdoğan “ Türkiye gelecekte de söz sahibi müttefikler arasında yer alacaktır. Kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır. Terör örgütleri arasında hiçbir ayrıma gidilmeden, mücadelenin tam bir uyumla sürdürülmesi zaruridir. Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden, binlerce evladını şehit veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır. İsveç ve Finlandiya konusundaki süreçte kırmızı çizgilerimizi ortaya koyduk” diye konuştu.

NET ADIMLAR ATMAMIZ ŞART!

“Bugün bize kullanılan silahların yarın başka müttefiklerimize karşı kullanılmayacağının garantisi yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Son günlerde PKK ve uzantılarının kendilerine yönelik en ufak müdahale karşısında sergiledikleri pervasızlıklar ortadadır. Huzuru ve güvenliği tehdit eden bu beladan kurtulmamız gerektiğini güçlü bir şekilde vurguladım. FETÖ, PKK/ YPK ve DEAŞ'ın kanlı yüzünü bir kez daha anlatma fırsatı bulduk. Müttefikler olarak terörün hepsi ile mücadelede samimi, tutarlı ve net adımlar atmamız şart.

"73 TERÖRİSTİN İADESİ SAĞLANACAK"

Zirve öncesi imzalanan muhtıranın somut neticelerini beklediklerini ifade eden Erdoğan “İsveç ve Finlandiya ile imzalanan muhtıra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. İsveç ve Finlandiya ile mutabakatta yer alan uygulamaları takip edip, adımlarımızı buna göre atacağız. İsveç'in verdiği sözü şudur, 73 teröristin Türkiye'ye iadesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.

BAŞ DÖNDÜREN DİPLOMASİ

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoan NATO Zirvesi kapsamında bulunduğu Madrid'de peş peşe kritik görüşmeler yaptı. İlk gün ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvenin ikinci gününde de yoğun diplomasi trafiğini sürdürdü. Erdoğan NATO Madrid Zirvesi kapsamında ikinci gün Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'u kabul etti. Erdoğan daha ikili temasları kapsamında İspanya Başbakanı Sanchez ile de bir araya geldi. Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü. Cumhurbaşkanı ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'i kabul etti. NATO Zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilisim