Müslüman vatandaşların büyük bir hasretle beklediği Kurban Bayramı için sayılı günler kaldı. Özellikle bu günlerde yapılacak olan ibadetler sıkça araştırılıyor. Bu ibadetler arasında ise Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu sorusu sıkça araştırılıyor. Bildiğiniz üzere Kurban Bayramı günlerinde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. Peki, Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu? İşte konuyla alakalı tüm detaylar...

Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu?

Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. gününe denk gelmektedir. Zilhicce ayının ilk 9 gününde oruç tutmak ise tavsiye edilmiştir. Bu sene Kurban Bayramı nasipse 9 Temmuz denk geliyor. 8 Temmuz'da yani Bayramdan 1 gün önce (arefe günü) yapılan ibadetler çok kıymetlidir. Bunun alakalı " Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 336).

Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu sorusunun yanıtı ise Arefe günü oruç tutmak oldukça önemlidir. Bunun alakalı arefe gününde oruç tutanların geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarının bağışlanacağı buyrulmuştur.

Ramazan arefesinde ya da Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulabilir. Bu günlerde tutulan orucun sevabı da büyüktür.

Nafile oruca bedel olan arefe günü tutulan oruç, oruçların en hayırlı olanlarındandır. Gücü yeten, dayanma gücünü bulan arefe gününde oruç tutabilir.

Peygamber Efendimizin de bu ayda 9 gün Zilhicce orucu tuttuğu rivayet edilmiştir.

İslam dünyası açısından önem taşıyan Zilhicce orucunda hac ibadetini yapanlara zor olacağı gerekçesiyle bilhassa vakfenin yapıldığı arefe gününde oruç tutmaları mekruh sayılmıştır.

Editör: TE Bilisim