İngiltere Başbakan Boris Johnson'dan beklenen açıklama geldi. Johnson, açıklamasında istifa ettiğini ancak başbakanlık koltuğuna yeni bir isim belirlenene kadar görevine devam edeceğini söyledi.  Johnson istifasını "Muhafazakar Parti'nin yeni bir lider ve başbakan istediği çok açık." ifadeleriyle duyurdu. 

İngiliz basını İngiltere Başbakan Boris Johnson'ın istifa edeceğini yazmıştı.

JOHNSON’UN YERİNE KİMLER GELEBİLİR?

1- STEVE BAKER

İngiliz kulislerinde adı geçen ilk isim Muhafazakar Parti'den milletvekili Steve Baker. Başbakan Boris Johnson'ın istifa edeceği iddiaları sonrası aday olacağını açıklayan 51 yaşındaki vekil önde gelen Brexit yanlılarından birisi ve eski Başbakan Theresa May'in görevi bırakmasında büyük rolü oldu.

Baker adaylık açıklamasında, seçimi kazanırsa Boris Johnson'ın yeşil politikalarının çoğunu iptal edeceğini duyurdu.

2- PENNY MORDAUNT

Muhafazakar Parti mensubu Penny Mordaunt, Boris Johnson'un yerine geçebilecek isimler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 49 yaşındaki siyasetçi kabineden ayrıldığı zamanlarda Jeremy Hunt destekçisiydi.

Son zamanlarda muhafazakarlar arasında popülaritesi artan ve hükümete yaptığı sert eleştirilerle dikkat çeken Mordaunt'ın yoğun liderlik hırslarına sahip olduğu konuşuluyor.

3-RİSHI SUNAK

Dün istifasını veren İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere'de Boris Johnson'ın yerini alacak doğal bir mirasçı olarak görülüyordu ancak peş peşe patlak veren skandallar sonrası kendine duyulan güveni ciddi oranda sarsıldı.

ABD yeşil kartına sahip olduğu ortaya çıkan ve karısının vergi skandalı yüzünden zor günler geçiren Sunak hala eleştiri oklarının hedefinde olsa da Başbakanlık için şansı olabileceği konuşuluyor.

 4-LİZ TRUSS

Eylül ayından bu yana İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Liz Truss hem parti hem de kabine içinde sağlam bir yere sahip Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşta İngiltere adına önemli bir rol oynayan bakanın Johnson'un yerine geçebileceği konuşuluyor..

Truss yakın zamanda kendisine başbakan olma olasılığı sorulduğunda, Johnson'a olan güveninin yüzde 100 koruduğunu söylemişti.

5-BEN WALLECE

Boris Johnson'un başbakanlığı boyunca İngiltere Savunma Bakanı olarak görev yapan Ben Wallace özellikle Ukrayna savaşının başlaması ile yıldızı parlayan isimlerden.

Ukrayna işgaline verilen tepkiyi ele alış biçimi beğeni toplayan Wallece geniş çapta 'geleceğin başbakanı' olarak lanse edilmeye başladı.

NE OLMUŞTU?

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'a yönelik istifa baskısı hızla artarken hükümetteki görevinden ayrılanların sayısı 54'e ulaştı.

Ülkede Başbakan Johnson'a tepki gösteren ve görevini bırakmasını isteyen bakan ve milletvekillerinin art arta istifa etti.

İngiltere'nin Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Bakanı Brandon Lewis, iyi ve sorumlu bir hükümetin, "dürüstlük, bütünlük ve karşılıklı saygıya" dayandığını belirterek istifa kararı aldığını açıkladı.

Lewis'in ardından, iki gün önce Eğitim Bakanlığına atanan Michelle Donelan da istifa ettiğini duyurdu.

ZAHAWİ’DEN “ İSTİFA ET” ÇAĞRISI

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın yerine atanan Nadhim Zahawi de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu, sürdürülebilir değil ve daha da kötüleşecek. Sizin için (Johnson’ın liderliğini yaptığı) Muhafazakar Parti ve en önemlisi tüm ülke. Doğru olanı yapmalı ve hemen gitmelisiniz." ifadelerini kullandı.

İngiltere'de Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak 5 Temmuz'da art arda istifa ettiklerini açıklamıştı.

Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti. Sağlık Bakanı'nın istifa kararından çok kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiğini duyurmuştu. İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher'a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğu açıklamasının ardından gelmişti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson'ın Pincher'la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak, daha sonra Johnson'ın, 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher'la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.

Bakanların istifalarından hemen önce Johnson, Pincher'a verdiği görev nedeniyle özür dilemiş, büyük pişmanlık duyduğunu dile getirmişti.

İSTİFAYI REDDETMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa çağrılarına karşı çıktı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan üst düzey bir kaynak, Sky News'e yaptığı açıklamada, Johnson'ın istifaya niyetli olmadığını ve kesinlikle meydan okuyacağını belirtti.

Johnson'ın, hem partisi hem de muhalefetten gelen istifa çağrılarına rağmen mücadeleye devam etmek istediğini belirten yetkili, Başbakan'ın yeni bakan atamaları yapmasının muhtemel olduğunu bildirdi.

Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da Kovid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı.

Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlanmıştı.

Lideri olduğu Muhafazakar Parti içinde 6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı. Parti içindeki güven oylamasını kazansa da Johnson'ın siyasi geleceğinin tehlikede olduğu yorumları yapılmıştı.

Editör: TE Bilisim