İspanya, Portekiz ve Fransa'da 40 derece üstü sıcaklıklar sebebiyle orman yangınları devam ediyor. Portekiz'in Pinhao kentinde perşembe günü 47 derece sıcaklık kaydedilirken, Fransa'nın güney kesimlerinde sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıkacağı ifade edildi.

İNGİLTERE, ÜLKE TARİHİNİN EN SICAK GÜNÜNÜ YAŞAYACAK

İngiltere bugün ülke tarihinin en sıcak gününü yaşamaya hazırlanıyor. Sıcaklığın gün içinde 41 dereceyi bulması bekleniyor. Meteoroloji Müdürlüğü, pazartesi ve salı günleri aşırı sıcaklıklar görüleceği uyarısında bulundu. Sıcak hava dalgasının başkent Londra'dan kuzeyde York ve Manchester'a dek tüm İngiltere'de hissedilmesi söz konusu. İngiltere'de tarihin en yüksek sıcaklığı 2019 yılında Cambridge kentinde kaydedilmişti. Sıcaklık 38,7 dereceyi görmüştü. Sıcak hava dalgasının Galler Bölgesi'nde ve İskoçya'nın bazı kesimlerinde de etkili olması bekleniyor. Ülkede sıcak hava dalgasının çarşamba gününden itibaren düşmesi bekleniyor.

FRANSA REKORA HAZIRLANIYOR

Bir yandan ülkeyi saran bunaltıcı hava bir yandan da orman yangınları ile mücadele eden Fransa bu hafta sıcak hava dalgasının zirvesine hazırlanıyor. Ülkenin bazı bölgelerinde hava sıcaklığının 42 dereceyi geçmesi bekleniyor. İtfaiye yetkilileri, Gironde'de salı gününden beri devam eden yangınların, şiddetli rüzgarlar nedeniyle 13.000 hektar alanı tahrip ettiğini ve 16.200 tatilciyi tahliye etmeye zorladığını açıkladı. Gironde dahil olmak üzere Fransa'daki 15 bölgenin itfaiyesi alarm durumuna geçti. Fransa'dan hava tahmincisi Francois Gourand AFP'ye yaptığı açıklamada "Güneybatıdaki bazı bölgelerde bir sıcaklık kıyameti yaşanacak" dedi.

PORTEKİZ 47 DERECEYİ GÖRDÜ

Portekiz'de Temmuz ayı rekoru olan 47 dereceyi gördükten sonra, sıcaklıklarda hafif bir düşüş yaşansa da neredeyse tüm ülke orman yangınları için yüksek alarmda kaldı. Yangınlar nedeni ile 2 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi ise yaralandı.

İspanya'da yetkililer, güneyden kuzeybatıdaki Galiçya'ya kadar ülkenin farklı bölgelerinde yaklaşık 20 orman yangınının hala kontrol altına alınamadığını ve alevlerin yaklaşık 4.500 hektarlık alanı yok ettiğini bildirdi.

ÖLÜ SAYISI 1027'YE YÜKSELDİ

Fransa gibi orman yangınları ile mücadele eden diğer iki Avrupa ülkesi İspanya ve Portekiz'de şimdiye kadar 1027 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 40 dereceyi aşan sıcaklar nedeni ile ölü sayısının artmasından endişe eden sağlık yetkilileri, insanların zorunlu olmadıkları sürece dışarı çıkmamasını istedi.

DİĞER ÜLKELERİ DE ETKİSİ ALTINA ALACAK

Fransa, Portekiz, Yunanistan ve Hırvatistan'da orman yangınları devam ederken meteoroloji uzmanları, sıcak hava dalgasının gelecek hafta da devam edeceğini, Almanya ve Belçika gibi diğer Avrupa ülkelerini de etkisi altına alacağını duyurdu.

Sıcak hava dalgasının çarşamba gününden itibaren Türkiye'de de etkisini hissettirmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim