DİRİLİŞ POSTASI / DIŞ HABERLER

Pakistan parlamentosunda 9 Nisan’da yapılan güvensizlik oylaması ile başbakanlık görevinden düşürülen İmran Han, Pençap eyaletinde gerçekleştirilen meclis seçimlerinden zaferle çıkması sorası ülkede yeni bir sayfanın habercisi olacağı yorumlarına neden oldu.

ŞERİF’İN KOLTUĞU SALLANIYOR

Geçtiğimiz aylarda siyasi krizin yaşandığı Pakistan’daki Pençap meclisi seçimlerinde ülke gündemini değiştirecek bir gelişme yaşandı. 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilen Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif’in 3 kez eyalet başbakanlığı yaptığı Pençap’ta meclis seçimlerini İmran Han’ın partisi kazandı.
Aldığı yenilgi ile Şerif, ülke genelindeki eyalet meclislerindeki varlığını kaybetmiş durumda ve bu durumun başbakanlık koltuğunun sallanması anlamına geldiği bir diğer değerlendirmeler arasıdna yer alıyor. Deyim yerindeyse Şahbaz Şerif’in hali hazırdaki iktidarı sorgulanır hale geldi.
Ayrıca Pençap seçimlerinin 2023’te gerçekleştirilmesi planlanan Pakistan genel seçimleri için de önemli bir gösterge olacağı dikkat çekilen bir diğer nokta.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Öte yandan İmran Han ise elde ettiği zafer ile özgüvenini tazeledi. Pençap seçimlerindeki zaferi sonrasında yaptığı açıklamasında Han, erken seçim çağrısını çok net ifadelerle yineleyerek ülkenin hem ekonomik hem de siyasi krize sürüklenmesinin engellenebileceğini vurguladı.
Erken seçim tartışmalarının yeniden ve daha güçlü bir şekilde alevlendiği ülkede İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, Başbakan Şahbaz Şerif’in partisi PML-N için erken seçimin gündemde olan bir konu olduğunu ancak kararın koalisyon ortaklarınca alınabileceğini ve son sözün onlarda olduğuna dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

İktidardaki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi Lideri Şahbaz Şerif’in eyaleti olan Pençap meclisindeki 20 sandalye için gerçekleştirilen seçimlerde güvensizlik oylaması ile başbakanlıktan düşürülen İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) 16 sandalyeyi kazanarak zaferle çıkmıştı. Sadece 3 sandalyeyi kazanabilen PML-N için hezimeti ile sonuçlanan seçimlerin arından Han erken seçim çağrısını tekrarlamıştı. PTI’nın söz konusu seçimde elde ettiği kazanımla 22 Temmuz’da gerçekleştirilecek eyalet başbakanlığı seçimlerinde de birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Elde edilen zafer ülke siyasetinin gündemini de değiştirmiş durumda.

Editör: TE Bilisim