Ceyhun Aşirov / Özel Haber - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ile İran’da Tahran’da düzenlenen üçlü zirvede açıklamalar yapan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Azerbaycan için hayati önemde olan Zengezur Koridoru ve Ermenistan sınırı ile ilgili tepki çeken açıklamalarda bulundu. Hamaney “Karabağ’ın Azerbaycan’a geri dönüşünden mutluluk duyuyoruz. Elbette (işin içinde) İran-Ermenistan sınırını bloke etme politikası varsa İslam Cumhuriyeti buna karşı çıkacaktır çünkü bu sınır binlerce yıllık bir iletişim yoludur.” dedi.

ZENGEZUR AZERBAYCAN’IN

Azerbaycan medyası, tarihçileri ve kamuoyu Hamaney’in bu açıklamalarına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamalarda Zengezur bölgesinin tarihi Azerbaycan toprakları olduğu ve İran-Ermenistan sınırının bin yıllık olmadığı vurgulandı.

TARİHÇİLER NE DİYOR?

Azerbaycanlı Tarihçi Telman Nusretoğlu konuyla ilgili açıklama yaparak Hamaney’in sözlerine tepki gösterenler arasında yer aldı. Nusretoğlu “İran-Ermenistan sınırının binlerce yıldır bir iletişim yolu olduğu doğru değil. Hatırlatmak isterim ki 1920 yılında o yolun bulunduğu Zengezur vilayeti Bolşevikler tarafından Azerbaycan’dan ayırarak Ermenilere verilmiştir. İkinci olarak Azerbaycan’ı ikiye bölen 1828 Türkmençay Antlaşması’ndan sonra tarihi Türk yurdumuz olan Erivan topraklarında Ermeni devleti kademeli olarak kurulmuştur. Unutulmamalı ki Araz’ın o kısmı bu kısımda da Azerbaycan’dır.” dedi.

İRAN KARŞI ÇIKTI!

Ülkede çok sayıda gazeteci ve Akademisyen de İran ile sınır olan ve İran dini liderinin kast ettiği Zengezur’un statüsünün Tahran tarafından tartışmaya kapalı olarak kabul edilmesinin doğru olmadığını vurguladı. Nitekim Azerbaycan devlet yetkilileri de Türkiye’ye, Kafkasya ve Orta Asya’ya bağlayan Zengezur’un statüsü ile bağlı sık sık beyanlarda bulunarak bu konuyu gündeme getiriyorlar. Karabağ Savaşı’nın ardından Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü anlaşma ve bildiride de Zengezur yolunun açılacağı karara bağlanmış ama İran buna karşı çıkmıştı.

Editör: TE Bilisim