Ceyhun Aşirov / Özel Haber 

RUSYA, Ukrayna işgali sürerken son günlerde stratejik bölgeler bilinen bazı noktaları kaybetmeye devam ediyor. Dün sabah Ukrayna Ordusu Ukrayna ordusu Herson’da Antonov köprüsünün vurdu ve köprü ciddi zarar gördü. Rus Ordusunun Herson’u elinde tutmak ve bölgeye malzeme taşımak için bu köprü hayati önemdedir. Ukrayna son iki günde Herson yakınlarındaki Lozova ve Andreevka’da Rus güçlerinden geri aldı. Son olarak ise Herson’da Rus S300 hava savunma sistemleri vurulduktan sonra Rusya gerilemeye başladı.

SİLAH DEPOLARI İMHA EDİLİYOR

Bölge kaynakları bayraktar TB2’ler ve ABD tarafından Ukrayna’ya verilen HİMASR sistemleri sayesinde Ukrayna’nın kayıpları azaldığını ve Rusya’nın mevzi kaybettiğini aktardı. Ukrayna Savunma Bakanlığı da son bir ayda 30’dan fazla Rus mühimmat deposunu imha ettiklerini duyururken imha edilen silah depoların bazılarının görüntülerini yayınladı. Rusya için gerek kamuoyu gerekse de stratejik açıdan Gerson hayati önemdir. Özellikle 2014 yılında ilhak edilen Kırım adasının güvenliği ve korunması için Herson arka cephe konumdadır.

KIRIM’DA ZORLANACAKLAR

Ayrıca Kırım’a tatlı su kaynakları da Herson üzerinden gidiyor. Dolaysıyla Herson’u elinde tutamayan Rusya’nın Kırım’da ciddi zorlanacağı aktarılıyor. Nitekim Ukrayna işgali başladığı ilk günler Rusya bütün gücü ile Herson’a saldırmış ve nihayetinde amacına ulaşarak şehri ele geçirmişti. Önümüzdeki günlerde Herson için ağır svaşların başlayacağı tarafların herson için taviz vermeyeceği bildiriliyor. Ukrayna Savunma bakanlığı da açıklama yaparak “Ne pahasına olursa olsun Herson’u işgalden kurtaracağız.” ifadelerini kullandı. Rusya ise bölgede göstermelik referandum yaparak Donesk modeli uygulamak istiyor.

Editör: TE Bilisim