Asya'da açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması sonrası güçlenen resesyon endişeleriyle yeni haftaya karışık seyirle başlarken, bu hafta dünya genelinde açıklanacak yoğun makroekonomik verilerde ekonomik aktivite ve enflasyona ilişkin işaretlerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Geçen hafta ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesiyle risk iştahı artarken, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin açıklamaları piyasalarda dalgalanmaya yol açtı.

FED'İN YÜZDE 54 İHTİMALLE 50 BAZ PUAN FAİZ ARTIRACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

AA'nın haberine göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda söz konusu açıklamalarla Fed'in eylül toplantısında atacağı adımın büyüklüğüne ilişkin belirsizlik arttı. Buna göre, Fed'in yüzde 54 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağı tahmin edilirken, 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali ise yüzde 46 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkililerinin bu hafta yapacağı açıklamalar ve ABD'de başta perakende satışlar olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

NEW YORK BORSASI KARIŞIK SEYİRDE

Avrupa tarafında, geçen hafta pay piyasaları New York borsasına paralel alış ağırlıklı bir seyir izlerken, bu hafta Euro Bölgesi'nde çarşamba günü açıklanacak 2. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

EURO/DOLAR PARİTESİ 1,0250

Geçen hafta Fed'in ultra şahin politikalarından vazgeçebileceği beklentisiyle değer kazanan euro/dolar paritesi, yeni haftaya yüzde 0,1 düşüşle 1,0250'den başladı.

AVRUPA'DA PİYASALAR

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,74, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,14 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,49 değer kazandı.

Bugün İtalya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu Avrupa'da, endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya karışık bir görünümle başladı.


ASYA BORSALARI DALGALI

Asya borsalarında haftanın ilk gününde yoğun haber ve veri akışı ile dalgalı bir seyir izleniyor. Çin'de yıllık bazda perakende satışlar yüzde 2,7 ve sanayi üretimi yüzde 3,8 artsa da beklentilerin altında kaldı. Japonya'da açıklanan verilere göre ülke ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,2, çeyreklik bazda yüzde 0,5 büyüyerek piyasa öngörülerinin altında kaldı. Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,14 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay seyrediyor.

BORSA İSTANBUL'DA YÜZDE 0,15 GERİLEME YAŞANDI

Yurt içinde, cuma günü gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.896,67 puana geliştiren BIST 100 endeksi, bu seviyelerden gelen kâr satışlarıyla gerileyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,15 altında, 2.864,25 puandan tamamladı.

DOLAR/TL 17,9520

Dolar/TL cuma günü yüzde 0,06 azalışla 17,9363'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,9520 seviyesinde işlem görüyor.

ALTIN FİYATLARI

Gram altın haftaya 1035 TL'den başladı. Çeyrek altın ise 1710 TL'den el değiştiriyor

Editör: TE Bilisim