Mersin'in Gülnar ilçesinde inşa edilen ve Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali için çalışmalar devam ediyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1’inci ünitesinin türbin bölümünde türbin yoğuşturucusunun kurulumuna başlandı.

Yoğuşturucu, 10’dan fazla önceden birleştirilmiş parçadan oluşuyor. Bu parçalar arasında, 4 bölümden oluşan ve 42 ton ağırlığında olan yoğuşma tahliye hattı da yer alıyor. Yoğuşma tahliye hattı sayesinde kullanılan buhar tahliye ediliyor.

MONTAJI 32 GÜN SÜRECEK  

Yoğuşma tahliye hattının kurulumu ile kaynak hazırlığını kapsayan ve toplamda 32 gün sürmesi planlanan montajın ilk aşaması tamamlandı. Yoğuşturucu, montajı bitirildiğinde 25 metre uzunluğa, 16 metre genişliğe ve 17 metre yüksekliğe sahip olacak. Yapının ağırlığı ise bin tonu aşacak.

Bölümün kaynak işlemleri yaklaşık 10 gün boyunca devam edecek. Bu sürecin ardından alt ve orta bölümlerin kurulumu için yardımcı yapıların montajı gerçekleştirilecek. Türbin yoğuşturucusunun montajı, uzman personeller tarafından yapılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, Akkuyu NGS sahasında önemli bir aşamaya geçildiğini belirtti.

Ekipmanların kurumunda görev alanlara başarılar dileyen Butckikh, "Bu aşama, türbin adasının inşasında hayati bir önem taşıyor. Sonrasında türbin jeneratör setinin ana ekipmanının kurulumu yapılacak. Sahadaki inşaat işleri ve ekipman montajı, haftanın 7 günü, günün her saati vardiyalar halinde kesintisiz şekilde devam ediyor. Profesyonel inşaatçılar, montajcılar, kaynakçılar ve diğer uzmanlar, yoğun tempoda emek vererek iyi koordine edilmiş bir ekip çalışması sergiliyorlar." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim