Hazırlayan; Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Genç Yazarları

Filistin’de denklemin değişmesinde öncü iki isim: Tunuslu Şehit Muhammed Zevvari ve Gazzeli Şehit Cemal Zebdi. Bu haftaki yazımızda iki şehidimizi ve Filistin’de oyunun kurallarını değiştiren hamlesini anlatmaya çalışacağız.

Filistinliler kahramanı: Muhammed Zevvari

Tunus’ta doğan Muhammed Zevvari Filistinliler nezdinde kahraman olarak görülüyor. Tunus’ta aldığı makine mühendisliği eğitiminin ardından Libya’ya geçti. 2006 yılındaki Suriye ziyaretinde Filistinli direnişçilerle tanıştı. Gazze’ye yerleşme kararı alan Zevvari yer altında inşa ettirdiği üretim merkezinde İHA üretim sürecini başlattı.

Gazze’de Zevvari öncülüğünde üretilen İHA’lar ilk testlerin başarılı olmasının ardından 2014 saldırısında İsrail’e karşı kullanıldı ve ciddi başarı elde edildi. Zevvari, 16 Aralık 2016 tarihinde doğum yeri olan Sfaks şehrine gittiğinde MOSSAD tarafından düzenlenen suikastla şehit edildi. Ölümünden önce uzaktan kontrollü denizaltı projesi, Cemal Zebdi tarafından ele alındı ve geliştirildi. HAMAS ürettiği bu mini denizaltılar ile Gazze açıklarında İsrail’e ait Tamir ve Leviathan sondaj gemilerini vurdu.

İsrail’i korkutan füzelerin mimarı: Cemal Zebdi

Cemal Zebdi, 1955 yılında Gazze’de doğdu. Makine mühendisliği eğitimi alan Zebdi, doktorasını Amerika’da Virginia Üniversitesinde tamamladı. Filistinli bilim adamı F-16 ve

F-35 uçaklarının kanatlar üzerindeki ses hızının ve hareketin etkisini hafifleten çalışması ile dikkatleri üzerine çekti ve buluşu büyük ilgi gördü. ABD’den aldığı önemli tekliflere rağmen Gazze’ye dönen Cemal Zebdi, roket ve İHA geliştirme projelerinin başına geçti.

Filistin için dönüm noktası addedilen projelere imza atan ve savaşın seyrini değiştiren Cemal Zebdi, füzeleri İsrail mevzilerini imha ederken 16 Mayıs 2021 gecesi işgal güçlerinin Gazze’ye düzenlediği saldırıda şehit oldu. MOSSAD tarafından hazırlanan ve 2012 yılında gerçekleştirilen suikasttan sağ kurtulmayı başaran Zebdi ile birlikte oğlu Usame Zebdi de aynı saldırıda şehit düştü.

İsrail işgal güçlerinin Kudüs’ün kadim semtlerinden Şeyh Cerrah’ta sürdürdüğü provokasyon ve Mescid-i Aksa saldırısı 10 Mayıs’ta savaşa dönüştü. Gazze ve Batı Şeria’yı da içerisine alan İsrail bombardımanlarına Filistin direniş cephesi füze ve SİHA operasyonları ile karşılık verdi.

Filistin direnişinin zafer olarak ilan ettiği Mayıs 2021’deki 11 günlük savaş döneminde İsrail’in başkenti Tel Aviv dâhil Aşkelon, Beerşeba, Sderot, Aşdod şehirlerinde birçok stratejik hedef vuruldu. Bu süreçte, menzili 250 kilometreyi bulan Ayyaş ile birlikte M-75 ve A-120 tipi füzeler kullanıldı. Muhammed Zevvari ve Cemal Zebdi ile bu üretim olağanüstü mesafe katederek bugünkü seviyelere ulaştı.  Denklemi değiştiren bu iki isim oldu.

İsrail’in Demir Kubbe başarısızlığı itirafı

İsrail’in, 2021’de 11 gün süren saldırılarının ardından ateşkes ilan etmesinde atılan füzelerin hepsinin Demir Kubbe füze savunma sistemleri tarafından imha edilemeyişi olduğu kadar Muhammed Zevvari ve Cemal Zebdi’nin geliştirdiği İHA ve SİHA’ların da payı büyük oldu. İsrail'in ateşkes alma kararının altında Filistin'in havalandırdığı SİHA'lar olduğu ortaya çıktı.

Çoğu "ev yapımı" birkaç yüz dolar değerindeki roketlerine karşın Demir Kubbe'de kullanılan savunma füzelerinin her bir bataryası 50 milyon dolar. İsrail ordusuna (IDF) göre toplam 2 bin 300 füze atıldı. HAMAS'ın ucuz roketlerle, gelişmiş savunma sistemini yorduğu ve peşinden gelen roketlerin füze kalkanını bu sayede aşabildiğini gösteriyor.

İsrail her bir füze için ortalama 55 bin dolar harcadı. 8 günde roketler için İsrail’in ödediği para 126,5 milyon dolar... Bu roketlerin 920 tanesini sistem imha edemedi. Demir Kubbe’nin başarısızlığını bu rakamlarla İsrail itiraf etmiş oldu.

SİHA'larla onlarca operasyon

SİHA'larla onlarca operasyonda son dönemde üretilen 4 bin roketle İsrail'e ait askerî lojistik üsleri, enerji hatları, gaz ve petrol rafinerileri olmak üzere çok sayıda nokta vuruldu. Kullanılan SİHA ve roketler için “oyunun kurallarını değiştiren hamle’’ yorumu yapıldı.

Filistinlilerin her ne kadar eğitimden yoksun hâlde olsalar da özellikle gençlerin mühendislik alanında kendilerini çok iyi yetiştirmeleri, yurt dışında eğitim alıp yeniden bölgeye dönenlerin çok faydalı bilgilerle bu tür işlerde başrolü oynaması İsrail’in endişelerini arttırıyor.

YAVUZ BAHADIR DÖNER

Editör: TE Bilisim