Geçtiğimiz günlerde Trabzon'a giden Fener Rum Patrikhanesi Patriği Dimitri Bartholomeos'a ekümenik yazılı Trabzonspor formasının hediye edilmesine tepkiler dinmek bilmiyor.

Lozan'a aykırı bir şekilde kullanılan ekümenik ifadesine karşı Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı da tepki gösterdi. Vakıftan yapılan açıklamada “Ekümenik Patrik yazılı bir Trabzonspor forması hediye edilerek şov yapılmasını kabul edilemez bir gaflet olarak görüyoruz.” denildi.

EKÜMENİK “ŞOV”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Binlerce yıldır Türk-Turan yurdu olan Anadolu’da yeniden kesin ve sonsuz egemenliğimizi sağladığımız süreçte Trabzon, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından 15 Ağustos 1461’de öz kimliğine kavuşturulmuştur. Bugün Türk milleti için kutlu bir gündür. Buna rağmen, Fatih Kaymakamlığına bağlı bir dini makam iken, yetki ve sınırlarını aşan söz ve davranışlarıyla Türkiye’mizin birliğini, dirliğini bozma şüphesi uyandıran Fener Rum Patriğine tam da bu tarihte (15 Ağustos 2022) Sümela Manastırı’nda manidar bir ayin yapma izni verilmesini ve dahası bir kendini bilmez tarafından üzerinden “Ekümenik Patrik(?)” yazılı bir Trabzonspor forması hediye edilerek şov yapılmasını kabul edilemez bir gaflet olarak görüyoruz.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Bu bağlamda Yunanistan’ın Batı Trakya Türklüğünün Lozan Antlaşması’yla sağlanan hukukunu ayaklar altına alan uygulama ve baskılarını bir kere daha Türk kamuoyunun dikkatine sunuyor, konuyla ilgili her türlü kişi veya makamı gafletten uyanmaya ve dalaletten uzaklaşmaya davet ediyoruz.

EKÜMENİK VASFI YOK!

Öte yandan Fatih Kaymakamlığı’ndan da açıklama yapılmıştı. “Ekümenik” ifadesinin kınandığı açıklamada "Lozan Anlaşması tutanakları ile yargı kararlarında Fatih Kaymakamlığına bağlı dini bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesinin 'ekümeniklik' iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır" ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklamada ayrıca Yunanistan'ın uygulamasının tersine, Türkiye'de din görevlilerini kendilerinin seçme özgürlüğü bulunmakla birlikte Patrikhanenin siyasi-yönetsel açıdan 'ekümenik' vasfının bulunmadığı belirtilmişti.

EKÜMENİK NE DEMEK?

Ekümenik, Fransızca kökenli bir kelimedir ve evrensel, tüm alem anlamlarında kullanılmaktadır. Ekümeniklik ise bir dini ya da herhangi bir birliği daha büyük bir dinle birleştirme ve birlik sağlama amacıyla kullanılan bir kelimedir.

Editör: TE Bilisim