2023 seçimlerine 9 ay gibi az bir süre kalırken anket şirketleri de seçmenin nabzını tutmayı sürdürüyor. Son ankette birinci parti değişmezken sürpriz bir şekilde üst sıralarda yer alan partiler de oldu.

AREDA SURVEY'İN ANKETİ

Areda Survey'in 23-27 Ağustos 2022'de 26 ilde toplam 2000 kişiyle yaptığı ankette "Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna katılımcıların verdiği cevaplar şu şekilde;

AK PARTİ AÇIK ARA ÖNDE

Türkiye genelinde AK Parti yüzde 36,6 ile açık ara önde.

CHP KEMİK OYU KORUYOR

Ankete katılan 2 bin kişiye "Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. AK Parti 36,6 ile birinci parti olurken CHP'nin uzun yıllardır aldığı yüzde 24'lük payı muhafaza ettiği görülüyor.

İYİ PARTİ BALONU PATLADI

Son ankette sürpriz ise İYİ Parti'de yaşandı. Pek çok anket firması tarafından "Yükselen yıldız" diyerek yüzde 20'lere kadar çıkartılan İYİ Parti HDP'nin de altında yüzde 11,0 olarak gözükmesi dikkat çekti.

MHP YÜZDE 10'LARDA

MHP'nin 10,4 ile İYİ Parti'den sonra 5. sırada yer aldı.

YÜKSELEN YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi'nin diğer birçok partiyi geçerek MHP'den sonra yüzde 1,6ile 6. sırada yer alması dikkat çekiyor.

HDP'DE RADİKAL BİR DÜŞÜŞ VEYA YÜKSELİŞ YOK

2018 genel seçimlerine göre HDP'de radikal bir düşüş veya yükseliş gözükmüyor.

Küçük ve yeni kurulan partiler içinde oyu yüzde 1’in üzerine çıkan üç parti Deva Partisi, Yeniden Refah Partisi ile Zafer Partisi’dir. Diğer partilerin oy oranı yüzde 1’in altında kalmış görünmektedir. Bu tabloya göre son bir yıl içinde oyunu en fazla arttıran partinin Zafer Partisi ile Yeniden Refah Partisi olduğu söylenebilir.

Editör: TE Bilisim