Ceyhun Aşirov / Özel Haber - Ukrayna, başlattığı karşı saldırı ile birçok bölgeyi Rus işgalinden kurtarmaya başladı. Güney cephesinde ve Harkiv hattında hızlı bir ilerleme kaydeden Ukrayna güçleri, son 4 günde 3 bin kilometrekarelik bir alanı geri aldı. Sahada gösteri len başarıyı değerlendiren Cumhurbaşkanı Zelenski "Ukrayna her zaman geri döner” dedi.

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimi sürüyor. Rus güçleri özellikle Donbas bölgesine saldırılarını yoğunlaştırdı. Harkiv’e yönelik füze saldırıları devam ederken Ukrayna 10 gün önce karşı saldırı başlattığını ilan etti. Nisan ayında Rusya güçlerinin Kiev’e ilerleyişini durduran ve geri püskürten Ukrayna, karşı saldırı ile birçok bölgeyi geri aldı.

İZYUM KURTARILDI

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, stratejik öneme sahip Kupyansk ve İzyum kentlerini ele geçirdiğini duyurdu. Ukrayna’nın ulusal muhafızı olarak görev yapan Özgürlük Taburu’nun komutanı Petro Kuzik, İzyum’a çekilen Rus birliklerinin dünkü saldırılara direnemeyip kenti terk ettiğini açıkladı. İzyum, Rus işgal güçlerinin Donetsk bölgesindeki operasyonları için üs niteliği taşıyor. Ukrayna Güvenlik Servisi de yaptığı resmi açıklama ile önemli bir tren istasyonuna sahip Kupyansk şehrinin geri alındığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun hızlı ilerleyişinin ardından önceki gün akşam saatlerinde ülkenin güvenlik konseyi ile acil bir toplantı düzenlemişti.

RUSYA GERİLEMEYİ TEYİT ETTİ

Moskova tarafından bölgeye atanan Rus yönetici de Ukrayna’nın doğusunda yer alan Harkiv bölgesinde çok sayıda yerleşim biriminin Ukrayna ordusu tarafından geri alındığını itiraf etti. İşgal altındaki Harkiv’de Moskova tarafından atanan idari yönetici Vitaly Ganchev, Rus devlet kanalına verdiği demeçte, Ukrayna birliklerinin bölgedeki birkaç yerleşim yerini Rus güçlerinden “çok keskin ve hızlı” bir ilerlemeyle geri aldığını teyit etti. Düşmanın karşı saldırılarını mümkün olduğunca geciktirdiklerini belirten yetkili, “Rusya’dan takviye birlikler getirildi ve önümüzdeki birkaç gün içinde bu yerleşimlerin kontrolünü yeniden kazanmayı umuyoruz” dedi.

RUSYA’NIN KAYBI BÜYÜK

Mevzi kaybeden Rusya üst düzey askeri kayıpları ile de dikkat çekiyor. Rusya Maliye bakanlığından sızan resmi belgeye göre Rus askerlerinin kaybı 50 bine dayanmış durumda. Rusya esir ve yaralı konusunda da net bilgi vermese de toplam kaybın 100 bini geçtiği ifade ediliyor.

FİRAR VAKALARI ARTTI

Diğer yandan sahada ağır yenilgi alan Rus güçlerinden firar vakalarının arttığı da yerel kaynaklardan gelen bilgiler arasında. Özellikle Donbas bölgesinde Rusya safında savaşmak istemeyen ayrılıkçı güçlerin çatışmalara girmediği ve bölgeden firar ettiği bildirildi. Ukrayna kanadı da son günlerde servis ettiği görüntülerle birçok Rus askerinin esir edildiğini dünyaya servis etti.

“UKRAYNA GERİ DÖNÜYOR”

Ulusa sesleniş konuşmasında sahadaki son gelişmeleri değerlendiren Volodimir Zelenski, barışın sadece Ukrayna bayrağıyla geleceğini ifade ederek, "Ukrayna her zaman geri döner. Bunu iyi şekilde gösteriyoruz. Tüm Donetsk bölgesi kurtarılacak, Ukrayna, gerektiği gibi, topraklarımızın her yerinde olması gerektiği gibi yeniden güvende ve mutlu olacak. Rusya sadece keder ve ıstırap getirdi. Barış olacak. Barış, Ukrayna bayrağıyla, ordumuzla gelecek" dedi.

***
Putin’den acil toplantı

ÖTE yandan Doğu ve Güney bölgesinde yapılan saldırılar neticesinde binlerce Rus askerinin de kuşatmaya düşme ihtimali Putin’i panikletti. Rus güçlerinin Doğu ve Güney cephelerini savunamaması dikkat çekerken, Putin, sahada yaşananları değerlendirmek üzere güvenlik konseyini acil olarak toplantıya çağırdı. Rusya Savunma Bakanlığı ise sahadaki psikolojik üstünlüğü kaybetmemek adına geri çekilmenin “Taktiksel” olduğunu öne sürdü. Bakanlık, tarafından yapılan açıklamada, ‘’Donbass’ı kurtarma amacıyla başlatılan özel askeri operasyonun hedefl erini yerine getirme amacıyla Balakleya ve İzyum şehirlerinde bulunan Rus askeri birlikleri Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki mevzilere taşıma kararı alındı’’ denildi. Ayrılıkçı Donetsk yönetiminin Başkanı Denis Puşilin’de Kızıl Liman şehrinde ve bazı diğer yerleşimlerdeki durumun oldukça ağır olduğunu resmen ilan etti.

Editör: TE Bilisim