Ceyhun Aşirov / Özel Haber - ERMENİSTAN Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj grupları Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulundu. Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın provokasyonlarına yanıt olarak hayata geçirilen karşı önlemlerin lokal nitelikte ve askeri hedeflere yönelik olduğunu, Azerbaycan ordusunun Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığını duyurdu.

“İMAR ÇALIŞMALARI GECİKECEK”

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı Tümgeneral Hüseyin Mahmudov, Ermenistan ordusunun sınırda Azerbaycan mevzilerini düzenli olarak ateş altına almasının asıl amacının, barış anlaşması imzalanmasını, aynı zamanda işgalden kurtarılmış bölgelerde yürütülen geniş çaplı imar ve yeniden yapılandırma çalışmalarını geciktirmek olduğunu bildirdi.

“ANLAŞMAYA YAKLAŞIMIMIZ FARKLI”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan’ın Kasım 2020’de varılan anlaşmalara yönelik yaklaşımına katılmadıklarını söyleyen Paşinyan, “Ermenistan ve Azerbaycan dahil tüm bölge ülkelerinin bu yolları kullanacağı yaklaşımıyla yolları açmaya hazırız” diye konuştu. Çatışmaların şiddetinin dün sabah itibarıyle azaldığını belirten Paşinyan, “Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil” dedi.

PAŞİNYAN’DAN TELEFON TRAFİĞİ

Çatışmaların ardından Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın yaptığı telefon görüşmeleri dikkat çekti. Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü. Söz konusu ülkeler tansiyonun bir an önce düşürülmesini istedi.

İRAN: SINIR DEĞIŞIKLİĞİNİ KABUL ETMEYİZ

Çatışmaya ilişkin en dikkat çekici açıklama Ermeni güçlerine el altından askeri teçhizat ve silah gönderen İran’dan geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalardan endişe duyduklarını ve ülkesinin sınırlarda herhangi bir değişikliği kabul etmediğini belirtti. Tahran yönetiminin konuyla ilgili gelişmeleri yakından izlediğini aktaran Kenani, iki ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve sorunların barışçıl yollarla uluslararası hukuka göre çözülmesi gerektiğine değindi.

ÇATIŞMALARDA RUS ELİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ağustos ayının sonunda Brüksel’de yaptıkları görüşmede, bölgede normalleşmeyi sağlama konusunda uzlaşmıştı. Sınırların belirlenmesi ve sınır güvenliği, ulaşım kısıtlamalarının kaldırılması konusunda anlaşan iki lider, müzakerelerin devamı için de görüş birliğine varmıştı. Güney Kafkasya’da barış ihtimalinin belirmesi üzerine, devre dışı kalacağını, gerek Azerbaycan gerekse Ermenistan topraklarına konuşlandırdığı askeri birliklerine ihtiyaç kalmayacağını öngören Rusya, Ermenistan Ordusu içindeki Rus yanlısı klikleri harekete geçirdi.

RUSYA GİTMEK İSTEMİYOR

Ermenistan bürokrasisinden bağımsız hareket eden ordu, Azerbaycan’a yönelik sınır ihlalleri yaparak sabotaj girişimlerini arttırdı. Sık sık yaşanan provokasyonlar ve çatışmalar sebebiyle bölgede kalmaya devam eden Rusya, çatışmaların ardından “Ağabey” rolüne bürünerek çatışmaların sonlandırılması için devreye girdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki gerilimi azaltmak için Rusya’nın her türlü çabayı gösterdiğini söyledi. Uzmanlara göre, uzun zamandır Rusya’ya mesafe koymaya çalışan Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın da bu türlü çatışmalarda eli zayıflıyor ve daha çok Rusya’ya muhtaç oluyor

ÇAVUŞOĞLU: TAHRİKLERİ BIRAKIN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’ın artık tahrikleri bırakması ve Azerbaycan’la varılan uzlaşıya uyması gerektiğini söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Azerbaycan Dışişleri Bakanı kardeşim Jeyhun Bayramov’la Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırındaki Ermeni provokasyonlarını ele aldık. Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanmalı” dedi. Bakan Çavuşoğlu daha sonra bir açıklama daha yaparak “Her zaman can Azerbaycan’ın yanındayız. Can Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir” dedi.

Editör: TE Bilisim