Ceyhun Aşirov / Özel Haber - Azerbaycan sınırına yönelik başlattığı sabotaj girişimi sebebiyle ateşkesi bozan Ermenistan, Rusya’yı sahaya indirmek için algı oyunlarına başladı. Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan’ı FSB aracını bombalamakla suçladı. Ermeni Uzman Grigoryan yaşanan çatışmaların “Güç boşluğu” sebebiyle yaşandığını öne sürdü.

BAŞBAKAN Nikol Paşinyan’ın açılım politikasından rahatsız olan Rusya destekli Ermenistan Ordusu ateşkesi bozdu. Azerbaycan sınırına mayın döşeyerek sabotaj girişiminde bulunan Ermeni güçleri yaşanan çatışmalar sebebiyle 300’den fazla kayıp verdi. Çatışmalar sebebiyle 50 Azerbaycan askeri de şehit oldu.

ALGI OPERASYONLARI DA BAŞLADI

Çatışmaların başlamasıyla birlikte Rusya’yı sahaya çekmeye çalışan Ermenistan güçleri algı operasyonlarına hız verdi. Rus askeri üssünün de bulunduğu Azerbaycan sınırındaki Goris şehrinden topçu ateşine devam eden Ermenistan güçleri, Azerbaycan’ın karşı ateşinde Rus aracının vurulduğunu iddia etti. Yerel kaynaklar iddianın doğru olmadığını belirterek, Ermenistan’ın Rusya’yı sahaya çekme gayreti içinde olduğunu bildirdi.

“BÖLGEDE GÜÇ BOŞLUĞU VAR”

Yaşanan çatışmaları değerlendiren Ermeni siyaset uzmanı Tigran Grigoryan, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle bölgede güç boşluğu oluştuğunu iddia etti. Rusya’nın Ukrayna savaşından önce de Güney Kafkasya’daki gerilime müdahil olma konusunda isteksiz olduğunu öne süren Grigoryan, Azerbaycan’ın Rusya için daha önemli konumda olduğunu iddia etti. Azerbaycan’ın bu boşluktan faydalandığını öne süren Grigoryan, “Azerbaycan, İkinci Karabağ Savaşı sırasında bile büyük Ermeni şehirlerini bombalamaya cesaret edemedi. Şu anda tanık olduğumuz şeye güç boşluğu deniyor. Aliyev de onu kendi adi amaçları için kullanmaya çalışıyor” yorumunda bulunarak Azerbaycan’ı suçladı.

“RUSYA BÖLGEYE İLGİSİZ”

Uluslararası Güney Kafkasya Kriz Grubu kıdemli araştırmacısı Olesya Vartanyan da Rusya’nın Ukrayna’ya çok odaklandığını ve ikinci bir cephenin Rusya açısından faydalı olmadığı görüşünü savundu. “Rusya’nın bölgede hareketsiz olduğunu görüyoruz” diyen Vartanyan, “Rusya’nın çatışma bölgesindeki düşmanlıkları aylarca durduramadığını görüyoruz” diyerk Rusya’nın bölgede yetersiz olduğunu öne sürdü.

ZAMANLAMA MANİDAR

Azerbaycanlı askeri uzman Azar Isazade ise çatışmaların Aliyev ve Paşinyan arasında uzlaşma çıktığı bir dönemde yaşanmasına dikkat çekti. “Her iki tarafın da barış anlaşmasının imzalanmasına yaklaştığı bir zamanda benzer durumlarla yine karşılaşacağız” diyen Isazade, barış sürecinin oldukça sancılı geçeceğini vurguladı.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Çatışmaların giderek şiddetlendiğini, özellikle Kelbecer tarafında yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten yerel kaynaklar, Azerbaycan’ın Bayraktar TB2’lerle Ermenistan güçlerini vurduğunu ve Ermenistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi’ni de imha ettiğini bildirdi. Çatışmalarda 300’den fazla Ermeni askeri öldü. 50 Azerbaycan askeri ise şehit oldu. Azerbaycan, Ermenistan’ın provokasyonlarıyla başlayan çatışmada ölen yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerini teslim etmeye hazır olduğunu bildirdi. Bölgeyi yakından takip eden uzmanlara göre, 2 gündür devam eden çatışmalar Karabağ Savaşı’ndan farklılık gösteriyor. Devam eden çatışmaların Azerbaycan sınırındaki Goris şehri ve çevresinde gerçekleştiğini belirten uzmanlar, bölgede Rus askeri üssü olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim