İstanbul Ticaret Üniversitesi 22. Akademik Yıl Açılış Törenine İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Öztürk Oran, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, üniversitenin akademik ve idari kadrosu katılım gösterdi. Yoğunluğu sebebiyle programa bizzat iştirak edemeyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç ise bir mektup göndererek iyi dileklerini iletti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti.

İTO Başkanı Şekip Avdagiç: Yeni Dönem Herkese Hayırlı Olsun

Törene yoğun programı sebebiyle iştirak edemeyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, bir mektup gönderdi. Avdagiç’in tören salonunda okunan mektubunda ‘‘Çok istesem de daha önceden planlanmış başka bir program sebebiyle akademik yıl açılış törenine katılım gösteremediğim için üzgünüm. Yeni akademik yılın akademisyenlerimiz, idari kadromuz ve öğrencilerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum’’ ifadeleri yer aldı.

Öztürk Oran: Üniversitemizin gösterdiği her başarıda hakikaten göğsümüz kabarıyor

Törende konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Öztürk Oran ise yeni akademik yılın açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Oran, ‘‘Üniversitemizin gösterdiği her başarıda hakikaten göğsümüz kabarıyor. Son yıllarda artan bir ivmeyle devam eden bu başarılar, sadece eğitimde ilklere imza atmakla kalmıyor Akademi ile iş hayatı arasındaki köprüleri de sağlamlaştırıyor’’ ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde proaktif bir yönetim sergilendiğini ifade eden Oran ‘‘Üniversite yönetimimiz, Koronavirüs pandemisinin başından itibaren proaktif şekilde davrandı, pek çok üniversiteden ayrışarak, çok başarılı bir süreç yönetimi gösterdi. Dünyada hayatın sekteye uğradığı zamanlarda biz eğitime ara vermedik, fiziki imkânlar daralsa da Sanal fırsat pencerelerini ardına kadar açtık’’ şeklinde konuştu.

2022-2023 Eğitim öğretim dönemi için gerçekleştirilen kayıt döneminde, üniversitenin rekor düzeyde doluluk oranı yakaladığını ifade eden Oran ‘‘Bu yılki kayıt döneminde yüzde 96,5’lik doluluk oranıyla vakıf üniversiteleri ortalamalarının üstüne çıktık. Üstelik bu oranı biz, kontenjanlarımızı artırmamıza rağmen yakaladık. Ulusal hakemli dergilerde yayın sayısı bakımından yine vakıf üniversiteleri arasında 2. Sıradayız.’’ ifadelerini kullandı ve bu başarılarda emeği geçen tüm akademik ve idari kadroyu tebrik ettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasında üniversitenin öğrencilerine de seslenen Oran, ‘‘Akademik eğitim; sadece dersler, sınavlar, ödevler demek değildir. Geçtiğimiz yıllarda kültürel ve sportif düzeyde çeşitli etkinliklerdeki başarıları, bu konuda öğrencilerimizin ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. Yüzlerce yıldır üniversiteler; Sadece yüksek eğitimin değil, sosyalleşmenin, kültürel faaliyetlerin, sporun ve sanatın da yeşerdiği, özgür düşüncenin filizlendiği merkezler olmuştur. Sizler de gençliğin ve yeni şeyler öğrenmenin tutuklusuyla; Kulüplerde yer alın, varsa eksiklikleri idarecilere söyleyin, farklı etkinlik, kurs, faaliyetler için bize taleplerinizi iletin. Çekinmeyin. Mezuniyetinize kadar bu güzide çatı altında başarılı, güzel, keyifli yıllar yaşamınızı diliyorum’’ şeklinde konuştu.

‘‘Hiçbir üniversitenin sahip olmadığı imkâna sahipsiniz’’

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Öztürk Oran konuşmasının sonunda ‘‘Bizler akademisyen, idareci ve öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Mütevelli Heyetimiz ve İstanbul Ticaret Odasının 700 bine yakın üyesi arkanızdadır. Böyle büyük bir ailenin mensubu olarak hiçbir üniversitenin sahip olmadığı imkâna sahipsiniz. Bilimle teknoloji, teoriyle pratik, kitapla uygulama, üniversiteyle iş dünyası burada, bu çatı altında buluşuyor’’ ifadelerini kullandı. Oran, yeni dönemin herkes için hayırlı ve başarılı bir şekilde geçmesini dileyerek sözlerini noktaladı.

‘‘Ülkenin En Köklü Vakıf Üniversitelerinden Biri Haline Gelmiş Durumdayız’’

Törende konuşma yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise 22. Yıla girişin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek ‘‘Üniversitemizin kuruluşundan bu yana 21 yılı geride bıraktık, 22’nci yıla giriyoruz. 2001’de 73 öğrenciyle başladığımız akademik yolculukta bugün ülkenin en köklü vakıf üniversitelerinden biri haline gelmiş durumdayız. 73 öğrenci rakamını özellikle vurguluyoruz çünkü bugün 20 binin üzerinde mezunumuz var. Kimi kamuda veya özel sektörde üst düzey yönetici, kimisi ise kendi girişimini kurarak istihdam oluşturuyor, ülkeye katma değer üretiyor. Öğrenci sayımız ise 10 bin civarında ve bunların 1200’ü uluslararası öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca 3 binin üzerindeki lisansüstü öğrencisiyle de iş hayatına yetişmiş, nitelikli uzmanlar ve akademisyenler yetiştiriyor üniversitemiz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Üniversitemiz Son Yıllardaki Gelişimiyle Dikkatleri Üzerine Çekmektedir’’

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin son yıllardaki gelişimiyle dikkatleri üzerine çekmekte olduğunu ifade eden rektör Prof. Oğurlu, ‘‘Üniversitemiz son yıllardaki gelişimiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu durum YÖK’ün hem üniversiteler genel raporlarına hem de vakıf üniversiteleri raporlarına yansımaktadır. 2021 YÖK Üniversiteler Raporuna göre üniversitemiz, 208 Devlet ve Vakıf Üniversitesi Arasında Öğretim Elemanı Başına Düşen Ulusal Hakemli Dergilerde Yayımlanan Yayın Sayısı Bakımından 2. Sırada, Teknokent veya Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Projelerine Katılan Öğrenci Sayısı Bakımından 4. Sırada, Açık Erişim İmkânı Bulunan Kurum Adresli Bilimsel Yayın Oranı bakımından 4. sırada yer almaktadır. Bunun yanında vakıf üniversiteleri arasında ihracat gelirleri bakımından 7’nci sırada, lisansüstü öğrenci sayılarına göre ise sekizinci sıradadır. Geçtiğimiz yıl Yatay Geçiş ile Gelen ve Giden Öğrenci Oranına Göre Vakıf Üniversiteleri kategorisinde 77 üniversite arasında 2’nci sırada bulunan üniversitemizde bu sene yatay geçişle çok daha fazla öğrenci aldık. Merkezi sınav sonucunda bu sene ek yerleştirmelerle birlikte doluluk oranımız yüzde 98’i yakaladı. Akademik açıdan üniversitemizin bilinirliği ve kalitesi her geçen gün daha da artıyor. Akademik kadromuzu önemli isimlerle sürekli güçlendiriyoruz. Öğrencilerimizin hem kültür ve spor hem de akademik alandaki müsabaka ve yarışmalarda aldıkları dereceler ve yaptıkları başarılar ise daima göğsümüzü kabartıyor.’’ şeklinde konuştu.

‘‘22’nci akademik yılda da üniversitemiz akademisyenleri, idarecileri ve öğrencilerinin ortak çalışmasıyla verimli ve başarılı akademik çalışmalar yapacağımıza inanıyorum’’ diyen Oğurlu, ‘‘Bu vesileyle sözlerime son verirken mütevelli heyetimize ve İTO yönetimine üniversitemize katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum. Yeni öğrencilerimize üniversitemize hoş geldiniz diyor, tüm öğrencilerimize ve akademisyenlerimize başarılı bir akademik yıl diliyorum’’ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim