Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), “Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu" yayımlandı. Yayınlanan raporda, dünya ekonomisinin Rusya- Ukrayna savaşının bedelini ödemekte olduğu ve büyümenin önceki tahmine oranla daha fazla yavaşladığı kaydedildi. OECD raporunda, “ Yeni tip koronavirüs Kovid-19 pandemisinin ekonomi üzerinde etkileri devam ederken, savaş büyümeyi aşağı çekiyor. Her şeyden önce gıda ve enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü ek baskı oluşturuyor.” ifadelerine yer verildi.

"FAİZ ARTTIRIMINA İHTİYAÇ VAR"

OECD, enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu belirterek, büyük merkez bankasının çoğunluğunun politika faizlerinin gelecek yıl yüzde 4'ü geçeceğini öngördü. Yüksek enflasyonun beklenenden daha uzun süredir dirençli kaldığı vurgulanan raporda, birçok ekonomide, 2022'nin ilk yarısında enflasyonun 1980'lerden bu yana en yüksek seviyesinde olduğu ve son göstergelerin kötüleşmesiyle küresel ekonomik görünümün “karardığı” belirtildi.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNİ YÜKSELTİLDİ
OECD'nin 2022 ve 2023 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine yer verilen raporda, haz,iran ayında 2022 yılı için yüzde 3 olarak açıklanan küresel ekonomide büyüme tahmini korunurken 2023 için ise yüzde 2,8’den yüzde 2,2’ye indirildi. Örgüt, Türkiye ekonomisine yönelik haziranda 2022 yılı için yüzde 3,7 olarak açıklanan büyüme tahmini ise bugün yayımlanan raporda yüzde 5,4’e yükseltildi.

Editör: TE Bilisim