Ulaşım projelerini kesintisiz sürdüren Türkiye, sadece karada değil, havada da gücünü artırıyor. 2003’te 529 bin 205 olan uçak trafiği, geçen yılın sonunda yüzde 176 artışla 1 milyon 461 bin 577’ye ulaşırken, 3 yeni havalimanının hizmete açılması için hazırlıklar devam ediyor.

ÇUKUROVA HAVALİMANI

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımı, Mersin’in Tarsus ilçesinde devam ediyor. Mersin ve Adana başta olmak üzere Akdeniz Bölgesi’ne ekonomik katkı sağlaması beklenen limanın inşaatı yaklaşık 8 milyon metrekare büyüklüğünde. Türkiye’nin 4’üncü büyük havalimanı olacak Çukurova’nın yıllık 12 milyon yolcuyu ağırlaması hedefleniyor. Çukurova Havalimanı’nın bu yılın sonunda hizmete açılması bekleniyor.

BAYBURT-GÜMÜŞHANE HAVALİMANI

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde yapımı devam eden, kamuya ait bir havalimanı. Altyapı ve üstyapı tesisleriyle birlikte proje tutarı 987 milyon lira olan havalimanının altyapı inşaatı bitmek üzere. Pist uzunluğunun 3 kilometre ve genişliği 60 metre planlanan Gümüşhane- Bayburt Havalimanı’nın yılda 2 milyon kişiye hizmet vermesi bekleniyor. Bittiğinde yaklaşık olarak Gümüşhane şehir merkezine 67 kilometre, Bayburt şehir merkezine ise 47 kilometre uzaklıkta olacak havalimanının, gelecek yılın ilk çeyreğinde hizmete açılması planlanıyor.

YOZGAT HAVALİMANI

Yozgat ve çevresinin hava ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere yapımı devam eden Yozgat Havalimanı, Yozgat şehir merkezine 15 kilometre mesafedeki Deremumlu-Fakıbeyli mevkiinde inşa ediliyor. Projede 36 bin metrekare apron, 2 bin 600 metre pist ile bunların yanı sıra 20 bin metrekaresi terminal binası olmak üzere, toplam 32 bin metrekarelik tesisler planlanıyor. Yıllık 2 milyon kişi kapasitesi havalimanının da gelecek yıl hizmete açılması planlanıyor.

KAYSERİ VE MALATYA’DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan 3 noktada yeni havalimanı yapımı devam ederken, Kayseri ve Malatya Havalimanlarındaki terminal binalarının inşaatı da sürüyor. Kayseri’deki inşaatın yüzde 50’si, Malatya’daki inşaatın da yüzde 25’i tamamlanmış durumda.


KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Editör: TE Bilisim