Ceyhun Aşirov / Özel Haber - KIRIM’la Rusya arasındaki tek bağlantı olan Kerç Köprüsü’nde Cumartesi günü yaşanan patlama dünyanın gündemine oturdu. Bir kamyonda yaşanan patlama ile kamyonun yakınında yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıktı. Köprü dün ulaşıma yeniden açılırken bir bölümünün kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

İSTİHBARAT ZAFİYETİ Mİ VAR?

Yerel kaynaklar, patlamanın meydana geldiği kamyonun patlayıcı yüklü olduğunu öne sürdü. Saldırı, Rusya’da bir iç sorgulama yaşanmasına da sebep oldu. Savaşın gidişatının sorgulandığı ülkede, oldukça iyi korunan ve stratejik açıdan önemli olan köprünün saldırıya uğraması okları, Rus istihbaratı FSB’ye çevirdi.

CEPHEDE İŞLER ZORLAŞACAK

Ukrayna’nın özellikle karşı saldırı ile Herson başta olmak üzere birçok cephede ilerleme kaydettiği bir dönemde söz konusu saldırı sahadaki psikolojik üstünlüğün Ukrayna’da olduğunu gözler önüne serdi. Zira, Rusya, güney cephesi ve Herson’a ikmal ve askeri sevkiyatı Kerç Köprüsü üzerinden yapıyordu. Uzmanlar, köprünün hedef olmasıyla Rusya’nın Herson cephesinde daha da zorlanacağını belirtti. Uzmanlara göre, Kırım’da ise yeni saldırılar ve içeriden bir isyan başlaması mümkün.

Putin’e mesaj
SİYASİ ve stratejik anlamları olan köprüdeki patlama Rusya Devlet Başkanı Putin’in doğum gününden bir gün sonra yaşandı. Özellikle Putin’in “Gurur eserimiz” diyerek övündüğü ve en az 4 milyar dolara mal olan köprüdeki patlama savaşta yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirildi. Köprüdeki patlama Putin’e bir mesaj olarak değerlendirildi.

“BU DAHA BAŞLANGIÇ”

Patlamanın ardından sosyal medyada bir paylaşım yapan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, “Kırım, köprü, başlangıç.” yorumunda bulundu. “Yasa dışı olan her şey yok edilmeli” diyen Podolyak, “Çalınan her şey Ukrayna’ya iade edilmeli, Rusya işgal ettiği yerleri terk etmeli” ifadesini kullandı.

AVRUPA’NIN EN UZUN KÖPRÜSÜ

Kırım köprüsü Kırım işgalinden sonra yapıldı ve yarımadanın Rusya ile tek bağlantı yoluydu. Kırım’a giden bütün lojistik bu köprü üzerinden sağlanıyordu. Nitekim saldırıdan hemen sonra halk kırımdaki erzak dükkânlarına akın ettiler Kırım Köprüsü üzerinden arabaların yanı sıra tren/demir yolu hattı da var. Kerç Boğazı üzerinden Krasnodar ile Kırım’ı birbirine bağlayan köprü, 19 kilometrelik uzunluğuyla Rusya ve Avrupa’nın en uzun köprüsü olma özelliğini taşıyor ve yaklaşık 4 milyar dolara mal oldu.

Zelenski: En iyisi kaçmak
UKRAYNA Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın tüm Ukrayna bölgelerinden, özellikle de Kırım’dan kaçmasının en iyi seçenek olacağını belirtti. Zelenski ulusa sesleniş konuşmasında, “İşgalciler bir şansları varken kaçarlarsa, bu onlar için en iyi seçenek olacaktır. Kalmak zorunda kalırlarsa, herhangi bir işgalci Ukrayna esaretine teslim olmanın bir yolunu bulabilir. Silahlarını gönüllü olarak bırakan ve teslim olan tüm Rus askerlerinin hayatlarının korunmasını garanti ediyoruz. Ukrayna her zaman tüm uluslararası normlara ve sözleşmelere bağlıdır” dedi.

Editör: TE Bilisim