Kuzey Irak ve Suriye’de yürütülen pençe operasyonları ile Türkiye’nin terörle mücadelesinde âdeta yeni bir faza geçildi. Pençe operasyonları ile Kuzey Irak ve Suriye sınırında hedeflenen ‘Güvenlik koridoru’ için önemli bir aşamaya gelindiğini belirten güvenlik kaynakları, Irak sınırında şu anda 40 kilometre derinlikte güvenli alan oluşturulduğunu kaydetti.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre güvenlik kaynakları “Dağların zirvesinden başlayan sınır, 40 kilometre içeri çekilmiş oldu. Yüzlerce mağara tek tek temizlendi, öyle ki hiltilerle 5 kat derinlikte mağaralarda hayat alanları oluşturulmuş. Âdeta küçük çaplı yer altı şehirlerine benzer yapılar var. Mağaranın girişi bombalanıyor, dumanı 500 metre ileriden çıkıyor. Bu, mağaraların büyüklüğünün bir göstergesi. Bu mağaralarda kalan üst düzey örgüt yöneticileri de kaçtı. Şu anda, Türk askerinin bulunacağı üslerin arkası dağlara ve yamaçlara dönük, önleri ise ovaya bakacak. Böylece çok önemli bir güvenlik koridoru oluşturuldu. Geçici üs bölgeleri kurularak, sızmaların önüne geçilecek” değerlendirmesini yaptı. Birkaç gün önce Kandil ve Asos gibi noktalara yapılan operasyonlarla da terör örgütünün eğitim kampları, mağaraları, barınakları, sığınakları ve lojistik yollarının yıkıldığı ifade edildi.

KİMSEYE HABER VERİLMEDİ

Suriye’nin kuzeyine yönelik hava harekâtı ile ilgili olarak da güvenlik kaynakları “Bu operasyonlarla ilgili ne Rusya’ya ne ABD’ye haber verildi. Hatta operasyon başladıktan bir süre sonra ABD’liler YPG-PYD’lilere ‘Tehlike geçti’ diye mesaj iletmiş. Bunun üzerine saklandıkları yerden çıkmışlar. Ama üst üste yapılan bombalamalarla belirlenen tüm hedefler vuruldu. Bu nedenle de zayiatları büyük oldu” dedi. ‘Terör örgütü için Kuzey Irak’taki Kandil ne kadar önemliyse, Suriye’nin Kandil’i de Kobani’ değerlendirmesini yapan güvenlik kaynakları, Kobani’nin TSK tarafından ilk kez vurulduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’nin hava harekâtına yönelik hem ABD’den hem de Rusya’dan ‘Cılız itirazlar’ geldiğini belirten güvenlik kaynakları, bu itirazların Türkiye’nin kara harekâtı başlatmasına engel olamayacağını ifade ediyor. Öncelikli olarak Menbiç ve Tel Rifat’ın terör örgütünden temizlenmesinin hedeflendiği, böylece sınırda Suriye Millî Ordusu ve TSK’nın koordinasyonunda bir güvenlik şeridi oluşturulacağı belirtildi. Nihai hedef ise Kuzey Irak sınırındaki güvenlik koridoru ile Suriye’nin kuzeyindeki güvenli alanın birleştirilmesi olacak.


KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Editör: TE Bilisim