Ceyhun Aşirov / Özel Haber - BİR hafta önce Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılan Kolektif Güvenlik Anlaşması örgütü (KGAÖ) toplantısına 64 yaşındaki Makey’in oldukça sağlıklı bir görüntü vermesi ölümündeki şüpheleri kuvvetlendirdi. KGAÖ toplantısından önce de sık sık Batı başkentlerine ziyaretler düzenleyen Makey’in sağlığıyla alakalı herhangi bir haberin de Belarus basınında yer almadığı görüldü. Belaruslu gazetecilerin araştırmalarına göre Makey, yakın tarihte herhangi bir rahatsızlıktan dolayı da tedavi altına alınmadı.

Çavuşoğlu’ndan taziye
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey'in ölümünün ardından taziye mesajı paylaştı. Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Belaruslu mevkidaşı Makey'in vefat haberinden derin üzüntü duyduğunu ve mevkidaşının "iyi biri ve iyi bir arkadaş" olduğunu belirtti.

BELARUS SAVAŞA GİRMEDİ

Makey’in şüpheli ölümünü Belarus Cuhurbaşkanı Lukaşenko’ya “Rus mesajı” olarak değerlendirildi. Lukaşenko’nun Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’ya olan desteğinin “söylem” bazında kaldığına dikkat çeken uzmanlar, Lukaşenko’nun tüm destek açıklamalarına hatta savaşı körükleyen tahrik dolu üslubuna rağmen ülkesini savaşa sokmadığının altını çizdi.

MAKEY DİYALOĞU SAVUNUYORDU

Belarus yönetiminin savaştan bir yıl önce Batılı ülkelerle temaslarda bulunduğunu öne süren yerel kaynaklar, Dışişleri Bakanı Makey’in başını çektiği üst düzey bazı isimlerin Batı ile diyalogdan yana olduğunu ve Batı ile ilişkileri sağlayan kilit isim olduğunu vurguladı. İddialara göre Makey, ölümünden kısa bir süre önce de Papalık elçisi Ante Jozic’le Ukrayna’daki savaş için gizli bir barış planını görüştü.

Makey’e suikast mı düzenlendi?
YEREL kaynaklar, Rus yanlısı kliklerin, Lukaşenko Yönetimi’nin Batı ile olan ilişkilerini tamamen koparmak için Ukrayna savaşına katılmayı engelleyen ve Batı ile diyalogu savunan Makey’e suikast düzenlemiş olabileceğini öne sürdü. 2008-2012 yıllarında Belarus Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanlığı görevini yapan 64 yaşındaki Makey, 2012'den beri de Belarus Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu.

RUS YANLISI KLİK HAREKETE GEÇTİ

Belarus halkının da savaşa girmek istemediğini ve 2 yıl önce düzenlenen kitlesel gösterilerle Lukaşenko’nun koltuğunun sallandığını hatırlattı. Halkın talebine kulak veren Lukaşenko’nun Rusya’nın tüm baskılarına rağmen savaşa girme konusunda ayak dirediğine vurgu yapan uzmanlar, Belarus içerisindeki Rus yanlısı kliklerin harekete geçtiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim