Üreticiden 7 liradan alınan süt, markette 4 kat fazla fiyatla satılıyor. Üreticiden alınan sütün fiyatı ve marketteki satış fiyatı arasındaki makas bir türlü kapanmıyor. Düşük fiyattan alınan ve maliyetleri karşılayamayan üreticilerin damızlık hayvanlarını kesime göndermesinin sonrasında süt ürünlerinde büyük bir fiyat artışı yaşandı.

ÜRETİCİLER HAYVANLARI KESİME GÖNDERİYOR

Süt konseyi üreticiden süt alımını 7,5 lira olarak belirledi. Markette ise sütün fiyatı 30 liralara kadar çıktı. Artan maliyetleri karşılayamayan üretici de damızlık hayvanlarını kesmeye başladı.

SÜT KRİZİ GIDA SEKTÖRÜNÜ DERİNDEN ETKİLEDİ

Geçtiğimiz ay ilerleyen zamanlarda süt ve ette krizler yaşanabileceğini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bütün bu süreçte en az bir milyon başa yakın damızlık anaç hayvan yani hayvancılığın geleceği kesime gitti. Maalesef hayvancılığımızın geleceğini keserek bir bir yedik. Bu bir milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Konseyin aldığı kararlar sonucunda süt üretimini sürdürülebilir olmaktan çıkararak perişan ettiğini belirten Bayraktar, "Süt konseyi işlevini yitirmiştir ve kapatılmalıdır" demişti.

KAŞARLI, KUŞBAŞILIYI GEÇTİ

Fiyatlarda devasa bir yükseliş yaşanırken et fiyatları aynı kalırken süt ürünlerine gelen zamlarla beraber kaşarlı pide kuşbaşılı pidenin fiyatını geçti.

Fiyatları gören sosyal medya kullanıcıları hem son duruma tepki gösterdi hem de tiye aldı.

Editör: TE Bilisim