Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 1600 cc'ye kadar motor hacmine sahip olan otomobillerde matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildi. Matrah üst limiti ise 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı. Hal böyle olunca bazı otomobil fiyatları 70- 80 bin lira geriledi. Peki şu an ikinci el otomobil almak mantıklı mı?

MATRAH DÜZENLEMESİ SONRASI PİYASADA SON DURUM NEDİR?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

Temmuz ayı sonrasında ÖTV konusunun sürekli gündemde olması neticesinde yapılacak matrah güncellemesi ile daha uygun rakamlara otomobil almak isteyen vatandaşlarımız, bu planlarını ertelemişlerdi. Elbette bu beklenti ortamı satış adetlerinin hem sıfır hem ikinci el otomobilde ciddi oranda düşmesine sebep oldu. ÖTV matrah güncellemesinin açıklanması ve yürürlüğe girmesinin ardından bu süreç son bulduğu için 2. el otomobilde geçmiş döneme göre nispeten biraz hareketlenmeden söz edebiliriz. Sıfır araçta ise indirim olan araçlarda bir miktar hareketlenme oldu.

İŞTE EN YÜKSEK İNDİRİMİN GERÇEKLEŞTİĞİ MODEL

Matrah oranlarının arttırılması en yüksek 595.000TL’ye kadar olan araçları kapsıyor. Bu araçlarda %5 ila 19% indirim söz konusu. Piyasada bulunan ve bulunmayan araçlar da göz önünde bulundurulduğunda bu oran %5 ila 16 arası kabul edilebilir. En ucuz sıfır otomobil 400.000 TL’den 355 Bin TL’ye düşerken en çok indirim gören otomobil ise 465 bin TL’den 388 bin TL ye düşmüş oldu. İki araçta C Segment aile otomobili kategorisinde satışa sunuluyor. (Fiat Egea)

FİYATLARDA BİR ARTIŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?

Elbette pandeminin yarattığı etkiler ve tetiklediği küresel enflasyon hala etkilerini hissettiriyor. Bu durum üretim maliyetlerinin her geçen gün artmasına dolayısıyla araç fiyatlarının zamlanmasına sebep oluyor. Dünya genelindeki ekonomik sürecin bir müddet daha bu şekilde devam edeceği düşünülürse fiyatlar tekrar artışa geçebilir.

ŞU AN İKİNCİ EL ARAÇ ALMAK MANTIKLI MI?

Global enflasyon neticesinde üretim ve tedarik maliyetleri küresel enflasyon sebebi ile her geçen gün artıyor. Ülkemizdeki kur baskısı nedeniyle sıfır araçta fiyatların yükselmesi kaçınılmaz oluyor. İkinci el otomobil fiyatları sıfır araçlardan referans alınıp belirlendiğinden, bu alanda yaşanacak fiyat artışları ikinci el otomobile de pek tabi yansıyacaktır. ÖTV beklentisinin ortadan kalkması, fiyatların bir süredir sabit olması otomobil almak isteyen vatandaşlarımız için bir avantaj. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız sıfır ya da ikinci el, düşündükleri otomobili bu süre içinde almaları mantıklı olacaktır.

OTOMOTİVCİLERDEN ÖTV ÖNERİSİ VAR

Katılımcı profilini genişleten, adını da “Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği” (ODMD) yapan otomotivcilerin çatı kuruluşu, ÖTV’nin uzun vadeli bir planla kaldırılması yönünde Ankara’da yetkili merciilere öneri götürdü.

ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Dünyada gelişen teknolojilerle şu anda kullandığımız ‘1.6 lt motor hacminin üstü lükstür, altı değildir’ noktasının dışına çıkıldı. Orta vade beklentimiz, kriterlerin gözden geçirilmesi” dedi. Derneğin hazırladığı ‘ Türkiye Otomotiv Ekosistemi Gelişim Senaryoları’ ile ÖTV’nin devletin gelirlerini düşürmeden uzun dönemde kademeli kaldırılması yönünde öneriler belirlediklerini kaydeden Bozkurt, bunu Ankara’ya ilettiklerini vurguladı.

Kaynak: milliyet.com.tr

Editör: TE Bilisim