Düzce'de 23 Kasım'da meydana gelen depremin ardından kentsel dönüşüm sorunu tekrar gündeme geldi. Özellikle uzmanların büyük İstanbul depremine kısa bir süre kaldığını belirttiği bu günlerde, İstanbul'daki yapıların depreme dayanıklılığı ve kentsel dönüşümdeki son durum konuşulmaya başlandı.

RİSKLİ BİNALARIN YÜZDE 80'İ YENİLENMEDİ

İstanbul'daki kentsel dönüşüm programına ilişkin konuşan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, megakentteki 1,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi. 17 Ağustos 1999 depreminin ardından kentteki riskli binaların yüzde 20'sinin yenilendiğini belirten Şen, riskli yapıların yüzde 80'niyle ilgili henüz bir gelişme olmadığını ifade etti.

MARMARA DENİZİ'NE KIYISI OLAN İLÇELERE DİKKAT

Şen, özellikle Marmara Denizi'ne kıyısına olan ilçelerdeki riskli yapıların acilen yenilenmesi gerektiği söyleyerek, sahil ilçelerine dikkat çekti. Her 10 binadan 7'sinin 30 yaşının üzerinde olduğu bilinen İstanbul için bilim insanları, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın İstanbul'un güneyinden geçen kısmında yoğun bir şekilde enerji biriktiğini ve bu enerjinin 7 ve üzerinde büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtiyor.

"MÜLKİYET SAHİPLERİNİN VE BELEDİYELERİN SÜRECE DAHİL OLMASI GEREKİYOR"

İstanbul'daki kentsel dönüşümün tamamlanmasına ilişkin yapılması gerekenleri sıralayan Şen, "Bakanlığımız her ilçede bir kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor. Ancak sürece mülkiyet sahiplerinin ve belediyelerin de aktif olarak girmesi gerekiyor. Bu nedenle diyoruz ki yerel idarenin, mülkiyet sahiplerinin bu sürece dahil olması lazım. Tırnak içinde ifade ediyorum bu işin hızlanabilmesinin yollarından biri de bu işin finansının ve ekonomisinin çözülmesi lazım." dedi.

Şen, ayrıca İstanbul'da en çok Avcılar, Esenler ve Kağıthane ilçelerindeki binaların yenilendiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim