Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,  TBMM Bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. Bilgin EYT düzenlemesi, asgari ücret görüşmeleri, sözleşmeli personel ve geçici işçi konulara değindi.

Bakan Bilgin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Geçen gün Meclis'te yaralanan Sayın Örs'e geçmiş olsun diyorum. Burada her fikir eleştiri yapılır, her türlü fikir kıymetlidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı milletimizin doğumundan ölümüne kadar hizmetler üreten bir görev alanına sahip.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Geçen sene enflasyon rakamları büyük ölçüde önemsiz hale getirdi ilk düzenlemeyi. Toplamda yüzde 80'in üzerinde bir artış yaptık. Bugün yeniden asgari ücret ile ilgili görüşmelerimiz sürüyoruz. İş ve iş veren sendikalarının olduğu 3'lü bir masada devam ediyoruz. Geçen sene de yaptırmıştım. Çalışmalar başlamadan kamuoyunun beklentisi nedir diye araştırma yaptırdık. Ortalama beklenti 8 bin üzerinde çıktı. İş verenlerin 7 bin lira civarı çıktı. Asgari ücret ile çalışmayan kesimden ise 7 bin 600 lira rakamı çıktı.

Tabi bizim önümüdeki dönemde asgari ücret ile konuşulan çeşitli rakamlar var. Benim burada bir rakam telafuz etmem yakışık almaz. Rakamlar var. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Başka bir fonksiyonu var. Biz ciddi bir düzenleme yaptığımızda bütün ücretlilerin aldıkları düzeyliler buna göre farklılaşıyor. Asgari ücret diğer ücretleri de düzenleyen bir etki yaratıyor. Biz ne kadar gerçekçi bir rakamda belirlersek, emekçilerin ücretleri de oraya çıkacaktır. Asgari ücret en alttaki ücret, ama bunun üstteki ücretleri de düzenleyici etkisinin görülmesi önemlidir.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO

Sözleşmeli personeller hangi tür olursa olsun hepsini disiplin altına alıyoruz. Hemen kadroya geçiriyoruz.Sözleşmeli personelin kadroya alınması çok önemli bir konu. Kimler var bunların içinde sözleşmeli hemşireler var, aile hekimleri var. Üniversite asistanları var. Sanatçılarımız var. Bu çalışmamız teknik olarak bitti. Bu çalışmanın reform niteliğinde bir çalışma olduğunun altını çizmek isterim. Bütün bu sorunları çözecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 500 bine ulaşacak bir sayı gündemde.

İSTİHDAMI DESTEKLEYECEK YENİ PROJE

Bizim istihdamı destekleyecek bir projemiz var. Türkiye'de ilk defa uygulanacak bir projedir. Türkiye'ye katkı yapacak bir projedir. Biz işletmelere diyoruz ki bizim elimizde çeşitli fonlarımız var. Bütün bu fonları bir istihdam sürecine dönüştürelim. Türkiye'nin birçok yerinde uygulamaya kondu. Sanayide nitelikli iş gücünü geliştirecek bir proje geliştiriyoruz. 

GEÇİCİ İŞÇİLER İÇİN DÜZENLEME MECLİS'E GELİYOR

Sözleşmeli personelden sonraki mesele de geçici işçiler meselesidir. Geçici işler konusu önemli bir mesele. Şahsen de bunu çok dert eden bir insanım. Bu sorunu çözüyoruz. Bu sorunun çalışmasının bitirdim. Bu ay içinde yüce Meclis'e intikal edecek. Proje daha da zenginleşecek.

"EN KAPSAMLI DÜZENLEME OLACAK"

EYT konusu en önemli konulardan biri. Beni arayan arkadaşlarımız, tanıdıklarım EYT'li olan yurttaşlar hep bunu soruyor. Uzamasının sebebi herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Bu mesele devlet açısından ele alınan bir konuydu ancak doğrudan doğruya işvereni de ilgilendiriyor. İşveren diyor ki biz bu çalışanları kaybetmek istemeyiz, bize mali yükü de var. Bir de bizim çalışmanın teknik yönü ile ilgili problemler var. Henüz bizde dijital ortamda kayıt sitemleri olmayan zamanda olan insanlar var. Ocak'a sarkmadan Meclis'e getirmiş olacağız. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. 

Asgari ücrette emekçilerimizden yana taraf alacağız. Kimsenin endişesi olmasın. EYT'de de aynı kapsayıcılıkta olacaktır.

Editör: TE Bilisim