Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı ilçede 120 yıllık tarihe sahip "Kalender, Orta ve Büyük" çarşılar olarak bilinen Osmanlı mirası kapalı çarşılar, yıllardır maruz kaldıkları ihmal nedeniyle neredeyse yıkılmak üzere.

Restore edilmeyi bekleyen çarşılardaki 100'e yakın dükkân teker teker kepenk kapattı. Her geçen gün restorasyon ile ilgili umutları azalan çarşı esnafı, yetkililerden "memleketin tarihine sahip çıkmasını" istiyor.

Çarşı esnafından Vildan Kasapoğlu, birbirlerine çok yakın olan bu üç kapalı çarşının, ilçenin tarihi ve en eski çarşıları olduğunu belirterek, kendisinin de mesleğini burada edindiğini söyledi.

Dedesinden babasına ve daha sonra kendisine kalan ecdat yadigarı iki dükkanının yıkılmak üzere olduğunu aktaran Kasapoğlu, hükümetin müdahale etmesini ve bu tarihe sahip çıkmasını istedi.

Her üç çarşıda da halihazırda toplam 90 dükkân kaldığını kaydeden Kasapoğlu, "Ülkedeki iç savaş, çatışma ve terör olaylarından dolayı yerel yönetimler çarşıların restorasyonunu ihmal etti." dedi.

Kasapoğlu, son demlerini yaşayan tarihi kapalı çarşılarda bir zamanlar onlarca kasap, terzi ve demircinin faaliyet gösterdiğini şu an ise bunların sadece birkaç tane kaldığını belirtti.

Kendilerine ve tarihe sahip çıkılmasını isteyen çarşı esnafından Hüseyin Aziz de harabeye dönen çarşının bir an önce restore edilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Hiç ilgilenen yok, kendi kaderiyle baş başa kaldı bu dede yadigarı çarşılar. Onarılmasını istiyoruz ama bizi duyan yok. Çarşıda işler bitmiş durumda. Burada hiç kimsenin işi iyi değil. Eskimesinden dolayı vatandaş da artık buralara uğramaz oldu."

TİKA'dan yardım bekliyorlar

Aziz, yangın nedeniyle zarar gören Kerkük'teki Tarihi Kayseri Çarşısı'nın onarılmasını üstlenen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yardımı ve desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Iraklı esnaf, "Irak hükümeti ve yerel yönetimlerden ümidimi kestiğim için restorasyon konusunda TİKA'dan destek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Dükkânların, çarşıların ihmal edilmesinden dolayı kapandığını söyleyen Aziz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burası restore edilse iyi olur. Müşteri gelir, kocaman çarşılar boş. Dükkânlar şimdi boş, eskiden böyle değildi. Eskiden iğne atsan yere düşmezdi. Benim çocukluğum burada geçti. Eski tadı yok. Keşke restore edilse ve vatandaş da buraya gelse."

Editör: TE Bilisim