Muhammed Şimşek / ANALİZ HABER - Göreve geldiği günden bu yana verdiği bütün sözleri unutan ve adı işten çıkarma, rekor zamlar, durdurulan projeler ve İBB’yi borç batağına sürüklemekle özdeşleşen İmamoğlu hakkında verilen karar, aslında en çok ‘Saraçhane Şovu’nu uzaktan uzağa acıyarak izleyen İstanbulluyu sevindirdi. Hapis ve siyasi yasak cezasını ‘mağduriyet üzerinden adaylık’ devşirme umuduyla kutlamaya çeviren İmamoğlu, Cumhurbaşkanı adayı olmak için istifa ederse, 1,5 yıl daha kaybettirmeyerek İstanbul’a en büyük hizmeti yapmış olacak.

CHP’Lİ İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “ahmak” dediği için yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. İmamoğlu’na ayrıca TCK’nın 53 maddesi gereği ise ‘siyasi yasak’ getirildi. Kararın açıklandığı 14 Aralık’tan bu yana ‘mağdurum’ sevici yaşayan İmamoğlu’na koşan İP Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP kurmayları ‘cumhurbaşkanlığı’ hayalleri kurmaya başladı. Ancak CHP içinde adaylık savaşını kızıştıran bu fotoğrafın halk arasındaki karşılığı ‘Saraçhane Şovu’ olmaktan öteye geçemedi. Çünkü göreve geldiği günden bu yana verdiği hiçbir sözü tutmayan, temel atmama törenleri, metro ve tünel projelerini iptal etme gibi kararları ve beceriksiz yönetimiyle herkesi canından bezdiren İmamoğlu’na verilen ceza ile İmamoğlu’nda oluşan adaylık ümidi en fazla, beceriksiz yönetimden kurtulacak olan İstanbulluların yüzünü güldürdü.

İSPARK’A YÜZDE 60 ZAM

CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetimdeki İBB, 2023'e sayılı günler kala dün yine bir zam kararına imza attı. İBB Meclisi aralık ayı toplantısının dördüncü oturumundan yönetim yüzde 100 zam talep ederken komisyonların revizesiyle İSPARK ücretlerine yüzde 60 zam kararı çıktı. Böylece 1 saat için en düşük ücret 20 liraya yükselirken, en yüksek ücret ise 28 liraya yükseldi. Tarife, 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak.

ZAM REKORTMENİ İMAMOĞLU

İBB Başkanı İmamoğlu, vatandaşın canına kastettiği yetmezmiş gibi üst üste aldığı zam kararlarıyla ceplerdeki paraya da göz dikti. Su ve ulaşım ücretlerine zamların sembolik olacağını vadeden İmamoğlu, AK Parti ve MHP’nin öğrenci akbillerine indirim talebini dahi veto etti. İstanbul 30 büyükşehir arasında ulaşımda en pahalı il haline gelirken tek bilet 7,67, aylık abonman 602 TL’ye yükseldi. 50 TL’lik öğrenci kartları ise 109 TL’ye çıktı. Ucuz su vaadinde bulunan İmamoğlu 25 Şubat 2019’da yaptığı açıklamada “Artık evinize su, yüzde 40 daha ucuz girecek” derken 2021’in Eylül ayında suya yüzde 40 zam talebinde bulundu. İBB yönetimi, 2.5 sene içinde İBB Meclisi’ne 7 kez suya zam teklifi ile geldi. AK Parti ve MHP’nin müdahalesiyle bu teklifl erin sadece 2’si zam oranı yüzde 15,62’lere kadar düşürülerek kabul edildi. Bu kadarla da kalmayan zamlardan Halk Ekmek de nasibini aldı. İmamoğlu yönetiminin ilk kalemde yüzde 60 artırdığı bir adet ekmeğin fiyatı 1,25 liradan 2 liraya çıktı. Bunu bir sonraki yıl yüzde 47’ye varan zam oranı takip etti. AK Parti döneminde finansmanı tahsis edilen, makinelerinin siparişleri dahi veriler Hadımköy Halk Ekmek fabrikası, talep yok denilerek üretime başlatılmadı ve adeta çürümeye terk edildi.

İBB BORÇ BATAĞINDA

AK Parti İBB Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, son Büyükşehir Bütçe toplantısında İstanbul’un ne denli bir borç batağına sürüklendiğini verdiği net rakamlarla gözler önüne sermişti. İmamoğlu’nun, “Borçlanmak İstanbul’a ihanettir” sözlerini de hatırlatan Göksu, “ihanet dediğiniz borçlanma konusunda İBB’yi nereye getirmişsiniz?” diye sorarak yönetime şunları söylemişti: “Geçen yıl o konuşmayı yaparken, performans tablosunda 2023 borçlanma hedefi 10 milyar TL olarak görülmekteydi. Oysa önümüze gelen bu tasarıda 2023 borçlanma miktarının 20 milyar TL olduğunu görmekteyiz. 2016-2018 yıllarının ortalaması olarak borcun bütçeye oranı yüzde 89 idi. Bugün, yani 2020-2021 arası ise bu oran yüzde 190.5 olmuştur. Yani 2 kattan fazla artmıştır.”

SAYIŞTAY DOĞRULADI

Göksu’nun verdiği rakamları Sayıştay’ın 2021 yılı denetim raporları da teyit etti. Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) iç ve dış borç stok tutarının yasal sınırın üzerinde gerçekleşti. Raporda; 2020 yılı net bütçe geliri 19.7 milyar TL olan İBB’nin, yeniden değerleme oranlaması ile birlikte ulaştığı 21.5 milyar TL’nin 1.5 katı olan 32.3 milyar TL’lik tutarı da aşarak 51.4 milyar TL borçlandığı ortaya çıktı. Raporda mevcut borç stoğunun sınırın altına çekilene kadar yeni bir borçlanmaya gidilmemesi gerektiği vurgulandı

DURDURULAN PROJELERDE REKOR

2019’da iş başına geldiği günden bu yana harıl harıl çalışan toplam 350 adet şantiyenin kapısına kilidi İmamoğlu vurdu. Aynı dönemde AK Partili ilçe belediyelerini sınırları içerisinde olan 115 proje hiçbir gerekçe gösterilmeden durduruldu. İmamoğlu yönetimindeki İBB AK Parti döneminde başlatılan Sancaktepe-Yenidoğan, Yenikapı-Sefaköy, Kirazlı-Halkalı metro hatlarının inşaatını devam ettirmedi. Projesi, izinleri ve finansmanı hazır olan Kagerekçe gösterilmeden durduruldu. İmamoğlu yönetimindeki İBB AK Parti döneminde başlatılan Sancaktepe-Yenidoğan, Yenikapı-Sefaköy, Kirazlı-Halkalı metro hatlarının inşaatını devam ettirmedi. Projesi, izinleri ve finansmanı hazır olan Kağıthane-İstinye metrosuna kazma dahi vuramadılar. Beceriksiz kadroları yüzünden yapımını sürdüremedikleri Sancaktepe-Yenidoğan metrosundaki inşaat sahasını ise toprakla doldurarak tarihi bir rezalete imza attılar. İmamoğlu’nun, 7 Kasım 2019 tarihinde düzenlediği Silahtarağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ‘Temel Atmama’ Töreni ile de büyük tepki çekmişti.

FİYASKOYLA SONUÇLANAN VAATLER

İstanbul’da kentsel dönüşüm çerçevesinde her yıl 20 bin konut, 5 yılda 100 bin konut yapılacak demişti. Kentsel dönüşüm bütçesi 6 kat düşürülürken İBB’nin sorumluluğundaki 9 riskli bölgedeki 3.888 bağımsız birim ile ilgili hiçbir adım atılmadı. Yaklaşık 2.5 yılda toplam 260 konut yapabildi. ‘İBB’de hiçbir işçinin ekmeği ile oynamayacağım, hiç kimsenin işine son vermeyeceğim’ diyen İmamoğlu yönetimi, hem 2021 Eylül ayı sonu itibariyle toplam 13.312 çalışanının işine son verdi hem bunların yerine toplam 44 bin 995 kişi işe aldı. “İstanbul’da 20 milyon metrekarelik yeni yeşil alan ile 15 yeni yaşam vadisi yapılacak” vaadinde bulunan İBB yönetimi, AK Parti döneminde yapımı tamamlanan Kemerburgaz Kent Ormanı’nın tabelasını asıp vatandaşı ‘Ben yaptım’ diyerek kandırmaya kalkıştı. “İstanbul’a her yıl 100 bin ağaç dikeceğiz” sözüne karşılık bir çalışma yapmayan İmamoğlu, aksine AK Parti döneminde şehir içinde yapılan dikey bahçelerin bakımını yapamayıp bir bir söktü. Ayrıca Çırağan’daki asırlık çınarları ise kökünden keserek tarihi ağaç katliamına imza attı.

HERGÜN CAN PAZARI

İmamoğlu’nun 2019’da göreve geldiği ilk günden bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan yönetim krizi hemen her alanda kendini gösterdi. Ulaşımdaki aksamalarla toplu taşıma kuyrukları boy gösterirken sadece son bir yılda yaşanan İETT ve metrobüs kazalarında 2 kişi can verirken toplam 275 kişi yaralandı. Büyükşehir’de İmamoğlu’nun yönetimi döneminde toplu taşıma araçlarının bakımsızlık ve liyakatsiz kadrolar elinde iş göremez hale gelirken İETT araçlarının her gün bir kazaya karışması, yanması veya arızalanması rutin görüntüler arasına girdi. Alibeyköy’de İETT otobüsü ile tramvayın günlerce tamir edilmeyen trafik lambaları yüzünden çarpışması gelinen noktayı gözler önüne serdi.

Editör: TE Bilisim