Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Afgan geçici hükümetinin kararından üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, bu kararın başta eğitim hakkı olmak üzere Afgan kadınına tüm yasal haklarının verilmesi ilkesiyle çeliştiği vurgulandı. Bakanlık, Taliban yönetimini kararından vazgeçmeye davet etti.

Katar Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, söz konusu kararın endişe ve hayal kırıklığıyla karşılandığını kaydetti. Açıklamada, bu olumsuz uygulamaların Afganistan'daki insan hakları, kalkınma ve ekonomi üzerinde ciddi etkileri olacağı ifade edildi.

Afganistan'daki Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığını bildirmişti.

Afganistan'da geçen yıl 15 Ağustos'ta yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti.

Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu.

Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti.

Taliban yetkilileri kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.

Editör: TE Bilisim