Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler, milyonlarca memur ve emeklisinin yeni yılda alacağı zam oranına çevrildi.

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bu oran netleşecek. Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon üzerinden hesaplanan enflasyon farkı, memur ve emeklisinin maaşına yansıyacak.

Temmuz ila kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon farkına ve toplu sözleşmeden kaynaklı rakama göre, memur ve emeklilerinin zam oranı yüzde 15,11 olarak hesaplanıyor.

Kesin rakamlar 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla netleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranına göre maaş zammı alacak.

Peki en düşük emekli maaşı 5000 lirayı geçer mi? Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Geçmiş dönemde en düşük emekli maaşına seyyanen zamla 2500 TL’den 3500 TL’ye çıkarılan bir zam yapıldı. O dönemde Bakan Bilgin’de bir açıklama yapmıştı. En düşük emekli maaşı alanların sayısı aslında toplamda 500 bine yaklaşıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKAR MI?

Bu kişilere devletimiz prim gününü tamamlayamadıkları için emeklilik hakkı tanımıştır. Toplam sayısı 500 bini geçmemektedir. En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarması gündeme gelinmişti. Ancak asgari ücret seviyesine çıkarılması mümkün değil.

Ancak bu dönemde de en düşük emekli maaşına memur ve emeklilere yapılacak zam oranı kadar değil de bu dönemde memur ve emeklilere toplu sözleşme artı enflasyon farkı artı bir de seyyanen zam söz konusudur.

‘ORTALAMA YÜZDE 40 ZAM YAPILACAK’

Burada söz ettiğimiz bu tutardan daha fazla artış yapılarak daha yüksek bir seviyeye getirilmesidir. Ben burada yapılacak artışla beraber 4500 ile 5000 TL olacağını düşünüyorum bu da ortalama yüzde 40’lık bir zam demektir. Ama memur ve emeklilerimize yapılacak zam farkı daha düşüktür.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ yaptığı açıklamada emeklilerin, asgari ücretlilerin ve en düşük emekli maaşı alanlar arasındaki makastan bahsediyor. Şu anda 3500 TL ile geçinmek bir hayli zor, neredeyse imkansızdır. Burada yapılacak zam diğer emeklileri ve ücretlileri üzecek, ‘Bizim maaşımız düşük kaldı’ diyebileceği bir tutar değildir. O yüzden en düşük emekli maaşına seyyanen zammın daha fazla yapılması gerekiyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5000 LİRAYI GEÇER Mİ?

5 bin lira olursa yüzde 42.85’lik bir zam olacaktır. Bir önceki dönemde yüzde 40’lık zam aldılar. Bir önceki asgari ücrete göre en düşük emekli maaşının oranı yüzde 57’ler civarındadır. Şu anda asgari ücretin 8500 liraya yükseltildiği göz önünde bulundurulduğunda eğer yine aynı oran korunmak istenirse şu anda yapılması gereken zam 4850 liradır. Ben 5 bin lirayı geçeceğini düşünmüyorum.”

Kaynak: milliyet.com.tr

Editör: TE Bilisim